Wykonanie
Klasyczne kruche ciasto odmienione odrobiną
cynamonu, delikatny
budyń i soczyste
śliwki. Idealny deser na lato. Jak u babci.*foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:2
żółtka2 szklanki
mąki + 2 łyżki2-3 łyżki
cukru125 g
masłaszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu na nadzienie:600 ml
mleka2 opakowania budyniu
waniliowego3 łyżki
cukru10 dużych
śliwek (mieszane żółte i czerwone)do posypania;1 łyżka
cukru pudruSkładniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie nierówne części. Większą wylepić dno blaszki, mniejszą włożyć do zamrażalnika. Proszki budyniowe i
cukier wymieszać ze szklanką
mleka i ugotować na pozostałym
mleku.
Śliwki pokroić na ćwiartki. Na ciasto wyłożyć gorący
budyń a następie
śliwki. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w 180*C około 45 minut. Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.