ßßß Cookit - przepis na cynamonowy śliwkowiec z budyniem

cynamonowy śliwkowiec z budyniem

nazwa

Wykonanie

Klasyczne kruche ciasto odmienione odrobiną cynamonu, delikatny budyń i soczyste śliwki. Idealny deser na lato. Jak u babci.
*foremka 24*24 cm
Składniki: na ciasto:
2 żółtka
2 szklanki mąki + 2 łyżki
2-3 łyżki cukru
125 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu na nadzienie:
600 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
10 dużych śliwek (mieszane żółte i czerwone)
do posypania;
1 łyżka cukru pudru
Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie nierówne części. Większą wylepić dno blaszki, mniejszą włożyć do zamrażalnika. Proszki budyniowe i cukier wymieszać ze szklanką mleka i ugotować na pozostałym mleku. Śliwki pokroić na ćwiartki. Na ciasto wyłożyć gorący budyń a następie śliwki. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w 180*C około 45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/07/cynamonowy-sliwkowiec-z-budyniem.html