Wykonanie
Placek
drożdżowy ze
śliwkami z przepisu lawendowy dom500 g
mąkiopakowanie
drożdży instant2
żółtka100 g
cukruszczypta
soli½ l ciepłego
mleka100 g
masłaskórka otarta z połowy
cytrynykilka
śliwekkruszonka:50 g
masła50 g
cukru pudru1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią50 g
mąkiMasło rozpuścić w rondelku.
Mąkę przesiać do miski. Dodać
drożdże.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę, a następnie przełożyć do naczynia z
mąką. Dodać lekko podgrzane
mleko,
skórkę cytryny i rozpocząć wyrabianie ciasta.Gdy będzie już gładkie, stopniowo dolewać roztopione i przestudzone
masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące, jednolite i zacznie odstawać od miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wstawiam je do piekarnika nastawionego na 35 st.C. W tym czasie
śliwki przepołowić, pozbawić pestek . Przygotować kruszonkę – posiekane
masło połączyć z
cukrem,
cukrem waniliowym i
mąką. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej
masłem formy do pieczenia. Rozciągnąć je palcami, dopasowując do kształtu foremki. Na wierzchu rozłożyć
śliwki i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 45-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnikiem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone .