ßßß Cookit - przepis na Placek drożdżowy ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Placek drożdżowy ze śliwkami z przepisu lawendowy dom
500 g mąki
opakowanie drożdży instant
2 żółtka
100 g cukru
szczypta soli
½ l ciepłego mleka
100 g masła
skórka otarta z połowy cytryny
kilka śliwek
kruszonka:
50 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
50 g mąki
Masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie przełożyć do naczynia z mąką. Dodać lekko podgrzane mleko, skórkę cytryny i rozpocząć wyrabianie ciasta.
Gdy będzie już gładkie, stopniowo dolewać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące, jednolite i zacznie odstawać od miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wstawiam je do piekarnika nastawionego na 35 st.C. W tym czasie śliwki przepołowić, pozbawić pestek . Przygotować kruszonkę – posiekane masło połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Rozciągnąć je palcami, dopasowując do kształtu foremki. Na wierzchu rozłożyć śliwki i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 45-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnikiem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone .
Źródło:http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2011/10/placek-drozdzowy-ze-sliwkami.html