Wykonanie
z lekko kwaśnym
rabarbaremz dodatkiem
imbiru i
cynamonuoraz słodkim, kremowym
budyniem waniliowymCiasto kruche2,5 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki zmielonych
orzechów włoskich220 g zimnego
masła1 szklanka jasnego
brązowego cukru1
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiruszczypta
soliBudyń waniliowy600 ml
mleka 3,2 %6
żółtek50 g
cukru + 50 g
cukru z
wanilią40 g
mąki pszennej40 g
mąki ziemniaczanejNadzienie
rabarbarowe:600 g
rabarbaru3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiruCiasto kruche:Zimne
masło siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w malakserze. Ciasto powinno
mieć konsystencję kruszonki. Jeśli za bardzo wyrobimy ciasto, to formujemy je w kulę, dzielimy na dwie części i przekładamy do woreczków. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30-60 minutBlaszkę o wymiarach 23x34 cm wykładamy papierem do pieczenia i pierwszą częścią kruszonki/ciasta wylepiamy blaszkę. Blaszkę z
ciastem ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minutSchłodzone ciasto podpiekamy w 180 stopniach przez 20-30 minut, aż ciasto stanie się złociste
Budyń waniliowy:Do blendera wlewamy 150 ml
mleka. Dodajemy
żółtka, obie
mąki i
cukier. Wszystko dokładnie miksujemy, tak, żeby nie było grudekDo większego garnka wlewamy 450 ml
mleka. Gdy
mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy masę jajeczną, cały czas energicznie mieszając.Od momentu zagotowania gotujemy około 1/2 minuty, aż
budyń zgęstnieje
Budyń zestawiamy z ognia, przykrywamy folią i pozostawiamy do całkowitego ostudzeniaNadzienie
rabarbarowe:Łodygi
rabarbaru myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki około 1 cm. Przekładamy do miski
Rabarbar zasypujemy
mąką,
cukrem,
imbirem i
cynamonem.Dokładnie mieszamy i odstawiamyWykonanie:Na podpieczone ciasto (może być ciepłe) wykładamy nadzienie
rabarbarowe. Wyrównujemy. Na
rabarbar wykładamy zimny
budyń. Wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Jeśli uformowaliśmy kulę, to należy zetrzeć ciasto na tarce. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.Smacznego!InspiracjaZapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u