ßßß Cookit - przepis na Klasyczne fińskie cynamonowe bułeczki

Klasyczne fińskie cynamonowe bułeczki

nazwa

Wykonanie

Najlepiej sprzedające się bułeczki z kawiarni 'Nordic Bakery', założonej przez Fina, Jali Wahlsten, w Soho (centralnej części dzielnicy West End w Londynie). Kwintesencja fińskich wypieków i rustykalny wygląd. Bułeczki najlepiej smakują na śniadanie z kawą, herbatą lub gorącą czekoladą, choć polecane są o każdej porze dnia. Upieczone powinny mieć sprężystą, klejącą, chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze bogate w cynamon, brązowy cukier i masło. Solidnie przyprawione kardamonem. Jakże inne od mięciutkich i delikatnych norweskich bułeczek cynamonowych z przepisu Nigelli! Przekonajcie się sami ;-). I jedząc je, wyobraźcie sobie, że w tym samym czasie ktoś w Helsinkach zamawia takie same...
Składniki na 12 -13 bardzo dużych bułeczek*:
570 ml letniego mleka
150 g drobnego cukru do wypieków
45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
1 łyżeczka nasionek kardamonu, zmiażdżonych w moździerzu
180 g masła, roztopionego
1 jajko
1 kg mąki pszennej
Nadzienie**:
100 g masła, w temperaturze pokojowej
200 g miękkiego brązowego cukru
3 łyżki zmielonego cynamonu
Glazura :
85 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
100 ml wody
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrobić i przenieść na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 80 cm i grubości około 7 mm. Posmarować masłem, posypać hojnie brązowym cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 6 cm kawałki. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach (mocno rosną). Przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 - 45 minut, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie, autor tego nie sugeruje).
Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 25 minut lub do zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika, gorące posmarować glazurą, przestudzić na kratce.
By zrobić glazurę do małego garnuszka nalać 100 ml wody, sok z cytryny i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 - 15 minut, do lekkiego zgęstnienia (glazura może się wydawać zbyt wodnista, ale lekko przestudzona szybko gęstnieje).
Metoda dla maszynistów :
Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować. Dalej postępować według powyższego przepisu.
* Zazwyczaj z przepisu wychodzi mi około 18 wcale nie małych bułeczek!
** Wg mnie cukru i masła do nadzienia jest trochę za dużo; dodajecie według swojego uznania.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z 'Nordic Bakery Cookbook' Miisy Mink.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/klasyczne-finskie-cynamonowe-buleczki