ßßß
Najlepsze czekoladowe trufle. Serio. Najlepsze pod względem konsystencji i smaku. W najsmaczniejszym owocowym pudrze. Puder z kwiatów hibiskusa zauważyłam wczoraj na blogu "Kucharnia" . Kilka minut później buszowałam po szafkach kuchennych szukając czegoś, co można zamienić w puder... Liofilizowane owoce znalazłam w płatkach śniadaniowych dziewczyn. Pół godziny cierpliwie wygrzebywałam kawałeczki malin i truskawek... opłaciło się! Puder jest wyjątkowy, kwaskowy, orzeźwiający, soczyście owocowy, o pięknym jasnomalinowym kolorze. W połączeniu z najlepszymi truflami to najbardziej pociągająca propozycja na tegoroczne Walentynki!Składniki na 10 dużych pralinek:150 g gorzkiej czekolady 70%50 g mlecznej czekolady100 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej1 łyżka wódki lub likieru owocowegocukier puder z liofilizowanych owoców: truskawek i malinObie czekolady roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać likier, zmiksować. Partiami dodawać roztopioną czekoladę, cały czas miksując, do połączenia.Powstałą masę czekoladową schłodzić w lodówce do momentu, aż będzie na tyle gęsta i twarda, że bedzie z niej można formować trufle.Cukier puder z liofilizowanych owoców:3 łyżki liofilizowanych owoców - truskawek i malin4 łyżki cukru pudruTruskawki i maliny włożyć do młynka, zmielić do momentu uzyskania pudru. Dodać cukier puder, wymieszać, krótko zmielić.Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki. Nabierać łyżką, formować trufle. Odłożyć do lodówki do schłodzenia. Obtaczać w owocowym cukrze pudrze.Smacznego :-).