Wykonanie
Ciasto, które jest idealne na podwieczorek, do
herbatki. Wiem, wygląda na ciężkie i zbite, ale absolutnie takie nie jest. Wręcz przeciwnie - delikatne, miękkie, wilgotne i aromatyczne. Jedyne, co mi w nim przeszkadzało, to te małe pesteczki od niezbyt dojrzałych jeszcze
jeżyn - ale za to pierwsze w tym roku z własnego ogródka, musiałam zrobić z nich ciasto :). Przepis z 'GoodFood Magazine'.Składniki:250 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia130 g jasnego
cukru muscovado175 g
masłapół łyżeczki
cynamonu2 łyżki
cukru demerara1 małe
jabłko, nieobrane, stare na tarce aż do ogryzka2 duże
jajka, roztrzepaneskórka otarta z
cytryny225 g
jeżynDo miski przesiać
mąkę, proszek i
sodę. Dodać
masło,
cukier muscovado i rozetrzeć palcami jak na kruszonkę. Odłożyć 5 łyżek tej kruszonki na posypkę; do posypki dodatkowo wmieszać
cynamon i
cukier demerara, odstawić.Starte
jabłko wymieszać z
jajkami i
skórką z cytryny. Miksturę wmieszać do ciasta, wymieszać (ciasto będzie bardzo gęste - takie ma być). Delikatnie wmieszać 3/4
jeżyn.Keksówkę o wymiarach dolnych 21 x 10,5 cm wysmarować
masłem, posypać
kaszą manną.Wlać do niej ciasto, na górę kładąc pozostałe
jeżyny. Na końcu wyłożyć posypkę.Piec w temperaturze 180ºC przez 1 h 20 minut (tak, tak długo :). Po 50 minutach pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Piec do tzw. suchego patyczka (piekłam około 10 minut dłużej niż zalecany czas). Studzić najpierw w formie,
potem na kratce.Smacznego :)