Wykonanie
Chleb przyjaźni Amiszów,
chleb watykański, ciasto szczęścia, niemieckie ciasto przyjaźni lub po prostu Herman. Bardzo stary przepis, kiedy jeszcze nie było łatwo dostępnych
drożdży i spulchniaczy. Chlebek wędrował z rąk do rąk (a właściwie część ciasta do jego upieczenia), od przyjaciela do przyjaciela. To taki rodzaj kulinarnego 'łańcuszka' (choć ja nie ufam wszelkim łańcuszkom) i traktujmy wszelkie zabobony z nim związane z przymrużeniem oka. Jeśli nie przekażecie zaczątku ciasta dalej, z pewnością nic się Wam nie stanie i żadne plagi na Was nie spadną :-). Potraktujcie ten przepis jako możliwość wyprodukowania ciasta na zakwasie.Laura - thank you! (I know that you read this :)Ciasto, a właściwie słodki zakwas, który hodujemy przez 10 dni na blacie kuchennym, jest przez ten czas dokarmiany
mąką,
cukrem i
mlekiem, w jednakowych proporcjach. Takiego zaczątku nie można kupić. Herman jest żywy i rośnie wspaniale, niejednokrotnie potraja swoją objętość. Powinien być trzymany w ciepłym miejscu i nie może
mieć kontaktu z metalowymi naczyniami. Pachnie słodkim
piwem, a
potem zapach ten znajdujemy w upieczonym
chlebku.Przepis jest łatwiejszy dla zrozumienia dla osób, które miały już wcześniej styczność z zakwasem
chlebowym, zwłaszcza, jeśli chcą sami wyprodukować taki zakwas od podstaw. Jeśli bowiem dostaliście zaczątek Hermana od przyjaciela - instrukcja obsługi jest prosta ;-).Uwaga: szklanka w tym przepisie ma wyjątkowo pojemność 200 ml!Od czego zacząć? Jeśli właśnie zostałeś obdarowany przez przyjaciela takim słodkim zakwasem i nie wiesz, co dalej z nim robić, przeczytaj:Cześć! Mam na imię Herman. Jestem
ciastem na zakwasie. Trzymaj mnie na blacie kuchennym przez 10 dni, lekko przykryty lnianym ręczniczkiem kuchennym (bez pokrywki).Dzień 1: Właśnie dostałeś Hermana. Ściągnij pokrywkę, przelej do dużej miski i przykryj luźno lnianym ręczniczkiem.Dzień 2: Wymieszaj dokładnie.Dzień 3: Tak samo jak wczoraj.Dzień 4: Herman jest głodny! Dodaj po 1 szklance
mąki,
mleka i
cukru. Wymieszaj dokładnie.Dzień 5 - 8: Wymieszaj dokładnie.Dzień 9: Herman jest znowu głodny! Zrób to samo co w dniu 4.Powstały zakwas podziel na 4 równe części. Trzy części oddaj przyjaciołom z kopią tej instrukcji, czwarta część zostaje z Tobą.Dzień 10: Herman jest bardzo głodny! Wymieszaj go (powinniście otrzymać około 260 g Hermana) i dodaj do niegoDodatkowo:1 szklanka
cukru (dodałam 1/3 szklanki, wg mnie ciasto byłoby zbyt słodkie)2 szklanki
mąki pszennej, przesianej2 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 czubate łyżeczki
cynamonupół łyżeczki
soli2/3 szklanki
olejudodatki, dowolnie: 2
jabłka pokrojone w kosteczkę,
orzechy, kandyzowane
owoce, suszone
wiśnie,
rodzynki,
ananasy lub
żurawina, chocolate
chips itp.2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia (pominęłam, uwaga pod przepisem*)Wszystko zmiksować i dodać ulubione dodatki, wymieszać. Formę o średnicy 21 cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, posmarować roztopionym
masłem i oprószyć
cukrem demerara.Piec w temperaturze 175ºC przez 45 - 55 minut lub nawet dłużej (sprawdzając po 35 minutach), do tzw. suchego patyczka.Ostudzone ciasto pokroić na kawałki. Ciasto dobrze się mrozi. Można podawać również ciepłe z
lodami,
śmietanką lub
budyniem.* Nie po to hodowaliście zakwas, by teraz karmić ciasto
proszkiem do pieczenia. Ja nie dodałam proszku, ani nawet
drożdży. Ciasto przykryłam folią spożywczą i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 12 godzin. Po tym czasie ciasto pięknie podwoiło objętość, wtedy je upiekłam. Trzeba przyznać jednak, że miałam 'silnego' Hermana, bo przeszedł przez wiele rąk..Co zrobić, jak nie otrzymaliście Hermana, a chcecie zacząć hodować słodki zakwas?Starter:1 szklanka
mleka1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukruszczypta
drożdży (opcjonalnie)W dużej misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki z lekko ciepłym
mlekiem. Odłożyć w ciepłe miejsce na noc. Kolejnego dnia wymieszać i włożyć do lodówki (niekoniecznie). Mieszać przynajmniej raz dziennie, proces fermentacji będzie trwał kilka dni. Ogólne zasady co do hodowli Hermana mówią o dokarmianiu go co 5 dni (1 szklanka
mąki,
mleka i
cukru) i pieczeniu raz na 10 dni. Ilość składników pomnażamy lub zmniejszamy dostosowując do własnych potrzeb. Niektóre przepisy sugerują dodawanie połowy ilości
cukru (czyli pół szklanki
cukru na 1 szklankę
mleka i 1 szklankę
mąki). Herman dobrze znosi przechowywanie w lodówce (podobnie jak zakwas
chlebowy), nawet dobrze się mrozi. Pamiętajmy jednak, że wtedy jest w stanie uśpienia i żywy staje się dopiero po ociepleniu (jak zakwas
chlebowy).Do upieczenia ciasta z powyższego przepisu będziecie potrzebować 1 szklankę Hermana o poj. 200 ml (około 260 g).Smacznego :)