Wykonanie
Ciasto drożdżowe wprawdzie nie należy do tych ciast które przygotowuje się szybko, ale na pewno jest jedno z najtańszych. Jeśli zabierzemy się za przygotowanie go odpowiednio wcześnie to do popołudniowej
kawy mamy pachnące
cynamonem smacznego drożdżowca.Składniki z których upiekłam drożdżowca1/2 l.
mleka25 g.
drożdżyok. 1/2 kg.
mąki3 szt.
jabłek1/4 szklanki
orzechów1/4 szklanki
żurawin1/4 szklanki
owoców goi1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
cynamonu1/4 szklanki
oleju1
jajkoszczypta
soliWykonanie:Do kubka wlać nieco
mleka. Dodać
drożdże, pół łyżeczki
cukru i łyżkę
mąki. Wymieszać. Odstawić by
drożdże się “ruszyły”.Do miski wsypać
mąkę. Wbić
jajko. Dodać
cukier, szczyptę
soli,
cynamon,
orzechy,
owoce goi i
żurawinę. Wymieszać suche składniki.Następnie wlać
olej, resztę
mleka i
drożdże. Dodać pokrojone w kostkę obrane ze skórki
jabłka. Wbić
jajko.
Dokładnie wyrobić (jeśli jest zbyt gęste wlać więcej
mleka, jeśli za rzadkie dosypać
mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć do formy. Przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu by ciasto ponownie wyrosło.Po tym czasie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. ok. 200 st. C. ok. 40 minut.Kiedy ciasto wystygło podałam je polane
miodem.