ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe z polentą

Ciasto cytrynowe z polentą

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które rozchmurzy najbardziej ponury listopadowy dzień. Z dodatkiem polenty, czyli mąki kukurydzianej, migdałów i dużej ilości soku z cytryny. Z najlepszym lukrem z soku i otartej skórki z mandarynki. Bezglutenowe (alergicy powinni pamiętać, by użyć bezglutenowego proszku do pieczenia). Ciasto jest lekkie, bardzo puszyste, lekko ziarniste, przesmaczne! I bardzo cytrynowe :-).
Składniki:
180 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
skórka otarta z 2 cytryn i sok z nich wyciśnięty
130 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g drobnej polenty (żółtej mąki kukurydzianej)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na gładką, kremową, lekko ziarnistą masę.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy przełożyć gotową masę.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie, przełożyć na paterę. Polać lukrem.
Lukier mandarynkowy:
sok i skórka otarta z 1 mandarynki
1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru
Składniki umieścić w małej miseczce, rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Baking Bible' Annie Bell .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-cytrynowe-z-polenta