Wykonanie
Ciasto, które rozchmurzy najbardziej ponury listopadowy dzień. Z dodatkiem polenty, czyli
mąki kukurydzianej,
migdałów i dużej ilości
soku z cytryny. Z najlepszym lukrem z soku i otartej skórki z
mandarynki. Bezglutenowe (alergicy powinni pamiętać, by użyć bezglutenowego
proszku do pieczenia). Ciasto jest lekkie, bardzo puszyste, lekko ziarniste, przesmaczne! I bardzo
cytrynowe :-).Składniki:180 g
masła150 g drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajkaskórka otarta z 2
cytryn i sok z nich wyciśnięty130 g zmielonych
migdałów2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g drobnej polenty (żółtej
mąki kukurydzianej)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na gładką, kremową, lekko ziarnistą masę.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy przełożyć gotową masę.Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie, przełożyć na paterę. Polać lukrem.
Lukier mandarynkowy:sok i skórka otarta z 1
mandarynki1/2 - 3/4 szklanki
cukru pudruSkładniki umieścić w małej miseczce, rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli
lukier będzie zbyt rzadki dodać więcej
cukru pudru.Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Baking Bible' Annie Bell .