Wykonanie

Jak się ma Wasz
agrest na krzaczkach? Jeśli aż prosi o zebranie, polecam Wam sezonowe pyszne ciasto z lekką pianką
bezową. Dużo
agrestu i dużo pianki, która świetnie harmonizuje z tymi kwaśnymi
owocami. Ciasto jest na lekkim i puszystym spodzie, całą pracę wykona za Was mikser. Polecam :).Na Moich Wypiekach zapowiadam wakacyjną przerwę, nieco dłuższą w tym roku niż zwykle, spotkamy się już po wakacjach. Na blog w miarę możliwości
będę zaglądać i odpowiadać na Wasze zapytania. Aha, testy
serów z wiaderek już zakończyłam, to będzie pierwsza rzecz, od jakiej rozpocznę blogowanie po powrocie ;-). Życzę Wam gorącego lata i udanego wypoczynku!Składniki na ciasto:5
żółtek50 ml
wody1 łyżeczka pasty z
wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z
wanilii lub 8 g
cukru wanilinowego150 g drobnego
cukru do wypieków100 ml
mleka280 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g
masła, roztopionego600 g
agrestu, odszypułkowanegoSkładniki na piankę
bezową:5
białek, pozostałych z ciasta220 g drobnego
cukru do wypiekówpół łyżeczki kwaśnego winianu potasu (cream of
tartar) lub 1 łyżeczka
soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.Formę o wymiarach 23 x 32 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.W misie miksera umieścić
żółtka,
cukier,
wodę. Ubijać do otrzymania jasnej, puszystej masy która przynajmniej trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Dodać
wanilię, dalej ubijając. Do pianki dodać przesianą
mąkę z proszkiem,
mleko, bardzo (bardzo!) delikatnie wymieszać. Na koniec dodać
masło, równie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać szpatułką. Podpiec w temperaturze 160ºC przez około 15 - 18 minut.W międzyczasie, gdy do końca podpiekania ciasta pozostało 5 minut zacząć ubijać
białka.
Białka umieścić w misie miksera razem z winianem potasu i rozpocząć ubijanie do otrzymania sztywnej piany (jeśli nie posiadacie winianu potasu w zamian dodajecie
sok z cytryny po zakończeniu ubijania). Dodawać
cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać
sok z cytryny (jeśli nie dodaliście wcześniej winianu potasu) i zmiksować.Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Na ciasto wysypać równomiernie
agrest. Na
agrest wyłożyć pianę
bezową. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 30 minut (bez termoobiegu). Następnie obniżyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 20 minut lub krócej, jeśli piana bezowa wcześniej będzie chrupka z wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku.Wyjąć, kroić na kwadraty i podawać.Smacznego :-).