Wykonanie
Delikatne, mięciutkie babeczki z dodatkiem puree
dyniowego, z posypką z
cukru demerara. Są wyśmienite, o lekkiej nucie korzennej. Warto je upiec w sezonie
dyniowym. Jeśli nie wykorzystacie całego puree z dyni, można je zamrozić lub poczekać na kolejne propozycje z jej wykorzystaniem na Moich Wypiekach :-).Składniki na 12 sztuk:140 g
masła2,5 szklanki
mąki pszennej2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
solipół łyżeczki startej
gałki muszkatołowejpół łyżeczki
przyprawy korzennej np. domowej1/3 szklanki
kefiru lub
maślanki1 i 1/4 szklanki puree z dyni*3/4 szklanki jasnego
brązowego cukru2 duże
jajkaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól,
przyprawy - wymieszać, przesiać i odłożyć.Puree z dyni wymieszać z
kefirem lub
maślanką, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
brązowym cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. W
trzech turach, na zmianę, dodawać puree z dyni i składniki suche, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami.Gotowe ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki do muffinek. Posypać posypką
cukrową. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 - 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.Posypka cukrowa:4 łyżki
cukru demerara1 łyżeczka
cynamonuWymieszać.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).
Źródło inspiracji - Martha Stewart .