Wykonanie
Puszyste, leciutkie, wilgotne.1/2 szklanki puree z dyni*1/2 szklanki
maślanki60 g
masła1 szklanka
cukru2
jajka1 1/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej2 łyżeczki startej skórki
pomarańczypestki dyni do posypania
Nagrzewamy piecyk do 180 stopni.W rondelku rozpuszczamy
masło (nie gotujemy), dodajemy 1/2
cukru i mieszamy do rozpuszczenia
cukru. Dodajemy puree z dyni,
skórkę pomarańczową i mieszamy do połączenia. Studzimy.W osobnej misce ubijamy
jajka z pozostałą 1/2
cukru ok 3 minut na puszystą masę.Dodajemy partiami
maślankę na przemian z
mąką połączoną z proszkiem,
sodą i
przyprawami mieszając łyżką.Na koniec dodajemy masę
dyniową i mieszamy wszystko delikatnie.Wypełniamy foremki, posypujemy ziarnem dyni i pieczemy 20 minut (do suchego patyczka).*Aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
Dynię kroimy na kawałki razem ze skórą.Usuwamy miąższ z pestkami. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut.Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus.