ßßß Cookit - przepis na Babeczki 'it's a girl' i 'it's a boy'

Babeczki 'it's a girl' i 'it's a boy'

nazwa

Wykonanie

Babeczki z okazji przyjścia na świat maluszków, na przyjęcia typu 'baby shower', także na uroczystości z okazji Chrztu Świętego. Wyglądają przesłodko i zapewniam, że są pyszne i lekkie :-).
Moja propozycja babeczek na wszelkiego rodzaju uroczystości dla maluszków to babeczki nadziewane ulubionym dżemem (u mnie to dżem malinowy z wanilią) i z beztłuszczowym kremem wykonanym.. z bezy włoskiej ! Najpiękniejsze są dla mnie ascetyczne, śnieżnobiałe, owinięte w ozdobnie wycięte papilotki do babeczek lub nakładki na papilotki (jak na zdjęciach), z nieskazitelnym, białym kremem oraz białymi/różowymi/niebieskimi perełkami cukrowymi. Dla odróżnienia babeczki dla chłopców zrobiłam z niebieskim kremem. Przez brak tłuszczu w kremie można zjeść więcej babeczek niż zazwyczaj, a krem smakuje po prostu jak słodka pianka :-).
Możesz wykorzystać krem z bezy włoskiej do swoich ulubionych babeczek :-). Bez problemu przechowuje się przez kilka dni w lodówce a w temperaturze pokojowej utrzymuje kształt przez kilkanaście godzin.
Uwaga: bezy włoskiej przygotowanej ze świeżych jajek nie mogą spożywać dzieci, osoby starsze i kobiety w ciąży. Metoda jej przygotowania nie chroni w 100% przed zatruciem salmonellą (choć ryzyko jest bardzo małe). Jeśli deser będą spożywać osoby z wymienionej grupy, lepiej użyć białek pasteryzowanych (w proszku), które są całkowicie bezpieczne. By otrzymać białka płynne, białka w proszku wystarczy rozprowadzić z wodą według instrukcji na opakowaniu. W sprzedaży są również dostępne białka płynne pasteryzowane.
Można również skorzystać z tego przepisu na krem bezowy (jest bezpieczniejszy, można używać do jego wykonania świeżych jajek).
Składniki na 12 babeczek:
140 g masła
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny lub wanilii
ulubiony dżem do nadziania babeczek po upieczeniu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawać do utartej masy maślanej na zmianę z jogurtem, mieszając szpatułką, tylko do połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (najprościej przy pomocy rękawa cukierniczego), nakładając do 3/4 wysokości papilotki.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, przy czym przez pierwsze 15 minut w 160ºC, bez termoobiegu.
Wyjąć, lekko przestudzić na kratce.
Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania (jak do pączków). Nadziewać babeczki z góry.
Beza włoska:
4 białka, w temperaturze pokojowej
300 g drobnego cukru do wypieków (260 g + 40 g)
60 ml wody
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
W misie miksera umieścić białka (misa powinna być sucha, bez śladów tłuszczu, białka idealnie oddzielone od żółtek). Obok w małym kubeczku przygotować 40 g cukru.
W małym garnuszku umieścić 260 g cukru, 60 ml wody i ekstrakt z wanilii. Wymieszać, zagotować. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować na średniej mocy palnika (ważne: nie mieszając ani razu!) do osiągnięcia na nim temperatury 118ºC (245ºF).
W międzyczasie, gdy syrop dochodzi do temperatury 100ºC (210ºF) zacząć ubijać białka. Białka ubijać jak na bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypując cukier, łyżeczka po łyżeczce, cały czas miksując. Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę natychmiast ściągnąć go z palnika, obroty miksera zwiększyć do maksimum i powoli, cienką strużką wlewać syrop cukrowy do ubijanych białek, nie zaprzestając miksowania. Miksowanie kontynuować przez 5 - 8 minut. Beza powinna być bardzo sztywna, gęsta, lśniąca i powinna się wystudzić.
W celu uzyskania niebieskiego kremu bezowego do bezy wystarczy dodać odrobinę niebieskiego barwnika w żelu i zmiksować (użyłam barwnika w żelu Wilton Sky Blue - 'Błękit Nieba').
Krem bezowy przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie wyciętej gwiazdki (Wilton 1M). Udekorować babeczki.
Babeczki natychmiast posypać posypką cukrową.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego :-).
Od niedawna w sklepie AleDobre.pl są obecne posypki bez sztucznych barwników i aromatów. Dla osób, które z rożnych względów nie mogą lub po prostu nie chcą używać tych ze sztucznymi dodatkami. Wystarczy kliknąć tutaj .
Najlepsze są do ozdabiania babeczek, ciastek, mogą być używane razem lub bez lukru. Mają delikatne, pastelowe kolory. Wyłącznie do dekoracji, nie nadają się do obróbki cieplnej - tracą kolory (nie nadają się m.in. do Tortu Confetti).
Moje ulubione to biały maczek i kolorowy cukier (wykorzystałam do powyższego przepisu), niebieskie, różowe lub białe perełki, tęczowy maczek, a biało - różowy maczek wykorzystałam do ciasteczek walentynkowych:
Hm.. na pewno będę ich używała często :-).
Zajrzyj na AleDobre.pl !
---------------------------------------------
/*wpis zawiera lokowanie produktu/
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-its-a-girl-i-its-a-boy