ßßß
Kolejny znany (i lubiany), obok trifle, deser angielski. Chyba najpopularniejszy z agrestem :-). Tym razem trochę lżej niż w trifle, śmietanę kremówkę połączyłam z jogurtem greckim, agrest krótko podgotowałam z wodą różaną, i voilà! deser podano. Szybko, prosto, a przede wszystkim smacznie :-).Składniki na 2 porcje:400 g agrestu (może być mrożony)3 łyżki cukru1 łyżeczka wody różanej300 g jogurtu greckiego, schłodzonego2 łyżki cukru pudru100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej i ubitejZ agrestu usunąć szypułki. Włożyć do garnuszka, dodać cukier i wodę różaną, zagotować, często mieszając. Gotować przez kilka minut do miękkości, aż większość owoców popęka. Zdjąć z palnika. Najładniejszych kilka owoców odłożyć do dekoracji, resztę rozgnieść widelcem, odłożyć do lodówki do schłodzenia.Jogurt grecki z cukrem umieścić w misie miksera i zmiksować, do lekkiej puszystości. Dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać. Dodać rozgnieciony agrest i lekko wymieszać.Przełożyć do pucharków. Udekorować odłożonym agrestem.Smacznego :-).