Wykonanie

Kolejny znany (i lubiany), obok
trifle, deser angielski. Chyba najpopularniejszy z
agrestem :-). Tym razem trochę lżej niż w
trifle,
śmietanę kremówkę połączyłam z
jogurtem greckim,
agrest krótko podgotowałam z
wodą różaną, i voilà! deser podano. Szybko, prosto, a przede wszystkim smacznie :-).Składniki na 2 porcje:400 g
agrestu (może być mrożony)3 łyżki
cukru1 łyżeczka
wody różanej300 g
jogurtu greckiego, schłodzonego2 łyżki
cukru pudru100 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej i ubitejZ
agrestu usunąć szypułki. Włożyć do garnuszka, dodać
cukier i
wodę różaną, zagotować, często mieszając. Gotować przez kilka minut do miękkości, aż większość
owoców popęka. Zdjąć z palnika. Najładniejszych kilka
owoców odłożyć do dekoracji, resztę rozgnieść widelcem, odłożyć do lodówki do schłodzenia.
Jogurt grecki z
cukrem umieścić w misie miksera i zmiksować, do lekkiej puszystości. Dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać. Dodać rozgnieciony
agrest i lekko wymieszać.Przełożyć do pucharków. Udekorować odłożonym
agrestem.Smacznego :-).