Wykonanie
Biszkopt:* 5
jajek* 3/4 szklanki
cukru* 3/4 szklanki
mąki KRUPCZATKI* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* 1 tabliczka
gorzkiej czekolady, startej
Białka oddzielić od
żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier, cały czas ubijając. Dodawać
żółtka, jedno po drugim, miksując na wolnych obrotach miksera. Na koniec wsypać
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz startą
czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24x34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą/mąką. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko przestudzić w formie następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.Blat
kokosowy:* 5
białek* 3/4 szklanki
cukru* 200 g
wiórków kokosowychBiałka ubić na sztywno. Następnie dosypywać stopniowo
cukier, cały czas ubijając. Dodać
wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy o wymiarach 24x34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C, do jasno - brązowego koloru. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Krem budyniowo -
maślany:* 1 i 1/2 szklanki
mleka* 2 łyżki
cukru* 1
budyń waniliowy lub
śmietankowy na 3/4 litra
mleka* 200 g
masła, w temperaturze pokojowejZ
mleka,
cukru i proszku budyniowego ugotować
budyń. Przykryć go folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony
budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu.Wykonanie:Na blat
biszkoptowy wyłożyć cały krem budyniowo -
maślany. Na krem położyć blat
kokosowy. Polać polewą ( przepis poniżej ). Wstawić do lodówki na kilka godzin.Polewa:* 3
cukry wanilinowe ( opakowanie 16 g )* 1/2 szklanki
cukru* 1/2 szklanki
mleka* 1/2 kostki
masłaWszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować. Gotować około 20 minut, do lekkiego zgęstnienia polewy. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.Smacznego :)