Wykonanie
W nawiasie podaję moje modyfikacje do oryginalnego przepisu2szkl.
mąki pszennej ( 1szkl.
mąki pszennej 1szkl.
mąki kukurydzianej PAN Blanco)1/2 łyżeczki
soli3 łyżki tłuszczu np.
smalcu,
masła lub
oliwy ( ja
daję 1 łyżkę
masła i 2
oliwy )2/3szkl. gorącej
wody (
daję ok.1szkl lub nieco więcej,ciasto musi wyjść elastyczne)
Sól i tłuszcz wymieszać z gorącą
wodą,stopniowo dodawać do
mąki i mieszać. Zagnieść gładkie ciasto,uformować kulę,owinąć folią i odstawić na 1h. Podzielić na 12-16 części w zależności od wielkości patelni,uformować kulki,nakryć delikatnie folią aby nie wysychały,odstawić na ok.10 min.Wałkujemy cienkie placki(te które czekają na upieczenie należy nakryć folią,aby nie wyschły) i pieczemy na suchej patelni po ok 1min na każdej stronie,w razie potrzeby skracamy lub wydłużamy pieczenie.Upieczone tortille umieszczam na talerzu i nakrywam workiem foliowym aby nie wyschły ,inaczej staną się kruche i ich nie zwiniemy.Ja wałkuję na macie silikonowej.Podsypuję lekko zwykłą kukurydzianą
mąką, kładę kulkę ciasta ,nakrywam folią (np taka podwójna jak rękaw do pieczenia) i wałkuję na cienki placek, co jakiś czas odrywając od folii i lekko podsypując,unikam w ten sposób obfitego podsypywania i ciasto mi się nie rwie.