Wykonanie
Składniki:1 kg
mąki1/2 kostki
masła (stopić)5 dkg
drożdży1/2 szkl
cukru1,5 szkl
mleka3
jajkaobrany
rabarbar lub Nutella i
truskawki*Na kruszonkę:200g
mąki200g
cukru kryształu175g
masła (dla tych, którzy wolą większe kawałki 200g)1 łyżeczka ekstraktu z
Drożdże z
cukrem i zagrzanym
mlekiem wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Masło stopić i ostudzić. Do miski wlać mokre składniki i wymieszać. Powoli dosypywać
mąkę z
cukrem cały czas mieszając. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Ciasto będzie miało dosyć rzadką konsystencję. Odrywać małe kawałki ciasta i formować z nich kulki, następnie układać na blasze wyłożonej papierem w dużych odstępach. Na wierzch nałożyć
rabarbar i posypać kruszonką. Jeśli robicie bułeczki z nutellą należy delikatnie spłaszczyć w ręce kulkę ciasta, nałożyć łyżeczkę nutelli i 1
truskawkę, a następnie zawinąć boki ciasta tak, żeby nadzienie nie wypłynęło.Drożdżówki zostawić do wyrośnięcia na blasze na ok. 15min i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i 15min (aż do zarumienienia). Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.*Nie podaję ilości rabarbaru/truskawek gdyż proporcje są dowolne, na zasadzie "kto ile lubi" :)