Wykonanie
To jest danie z cyklu lepiej smakuje niż wygląda. Szczerze mówiąc owsianki generalnie nie wyglądają, a te pieczone, przynajmniej moje, to już zupełnie. Jednak ta konkretna skradła moje
serce. Wyszła fantastyczna w smaku, a do tego bezproblemowa jeżeli chodzi o przygotowanie.
Składniki:1/2 szklanki
płatków owsianych (zwykłych)1 łyżeczka nasiona chia (lub
siemienia lnianego)1 łyżka
ziaren słonecznika1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/2 - 3/4 szklanki drylowanych
czereśniWykonanie:
Płatki,
słonecznik, nasiona chia wymieszać w naczyniu do zapiekania. Dodać wydrylowane
czereśnie. Całość nalać
mlekiem z ekstraktem
waniliowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 - 30 minut. Podawać po lekkim przestudzeniu.