Wykonanie
Zimą
cytrusy są zawsze mile widziane w moim ‚menu’. Szczególnie
mandarynki, które w tym okresie zjadam kilogramamiWczoraj kupiłam bardzo smaczne, duże i soczyste, a do głowy od razu przyszedł mi pomysł na krem owsiany z ich udziałem. Zmiksowałam je wraz z owsem i siemieniem, dodałam kremowe
tofu, aromatyczną
wanilię oraz słodkie
daktyle . Dziś rano pozostało mi tylko przełożyć gotowe śniadanie do miseczki, dodać
kiwi oraz
orzechy i
mogę rozkoszować się porankiem. Wbrew pozorom leniwym i spokojnym – trzeba nabrać sił przed szkołą
mandarynkowo-
daktylowy krem owsiany z
wanilią i
tofu podany z
kiwi, naturalnymi
pistacjami oraz
nerkowcamitangerine-date oat cream with vanilla and
tofu served with
kiwi, natural pistachios and cashewsSkładniki:5 łyżek
płatków owsianychłyżka
siemienia lnianego1/3 szklanki
mleka roślinnego (tu:
waniliowe owsiane)mielona
waniliaposiekane
suszone daktyle2 duże
mandarynkiok. 100g
tofu silken (twarde)Wszystko przełożyć do miski i bardzo dokładnie ze sobą zmiksować. Wstawić na noc do lodówki. Rano podawać z dowolnymi dodatkami. Polecam przez podaniem wyciągnąć, by krem nie był zbyt zimny. Smacznego!Muzyka stale brzmi w tle, ostatnio nawet przy nauce mi nie przeszkadza.
Siedzę przy książkach, a w przerwie odświeżam pamięć i wspominam chwile dzieciństwa. Czasem śmiejemy się do łez. Zdjęcia z dawnych lat są najpiękniejszą pamiątkąUdanego tygodnia!