Wykonanie
Co zamiast owsianki? Wprawdzie nie potrzeba mi jej niczym zastępować, jednak dziś skusiłam się na „śniadaniowe trufelki” owsiane . Są zrobione z tej samej ilości
płatków co owsianka, a do tego z podobnymi dodatkami z jakimi zazwyczaj ją zjadam. W 100% naturalnie słodkie – oczywiście dzięki
daktylom . Aromatycznie pachnące
wanilią, ale przede wszystkim o smaku
sezamowym, więc w połączeniu z
słodyczą – niczym
chałwa ! Obtoczone w ziarenkach
sezamu oraz naturalnym
kakao . Zjedzone z ciepłym, rozgrzewającym,
truskawkowym mlekiem owsianym . Delicje!
sezamowo-
waniliowe „trufle” owsiane obtoczone w
kakao oraz ziarnach
sezamu;
truskawkowe mleko owsianesesame-vanilla oatmeal „tuffles” with cocoa and
sesame seeds; strawberry oat milkSkładniki:6 łyżek
płatków owsianychłyżka
siemienia lnianegołyżka tahini5 (namoczonych wcześniej)
suszonych daktylimielona
wanilia5 łyżek
mleka roślinnego (tu: owsiane)
kakao i
sezam do obtoczeniaWszystkie składniki ze sobą zmiksować – nie trzeba do końca (masa nie powinna być gładka). Formować dowolnej wielkości kuleczki i obtaczać w
kakao lub ziarnach
sezamu. Schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc). Smacznego!
mleko truskawkowe :
mleko owsiane podgrzane z zmiksowanymi, rozmrożonymi letnimi
truskawkamiPiękny cytat, Kubuś dobrze
mówi…– A jeśli pewnego dnia
będę musiał odejść? – spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. – Co wtedy?– Nic wielkiego. – zapewnił go Puchatek. – Posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam. Kiedy się kogoś kocha, to ten drugi ktoś nigdy nie znika.Alan Alexander Milne – Kubuś PuchatekMiłego tygodnia!