ßßß Cookit - przepis na Szparagi, groszek oraz kluski z ricotty i szpinaku

Szparagi, groszek oraz kluski z ricotty i szpinaku

nazwa

Wykonanie

Delikatne, zielone szparagi, chrupiący młody groszek oraz aromatyczne kluski z ricotty i liści szpinaku. Bardzo delikatna, zielona przekąska, której moc możecie regulować dodatkiem ziół oraz sosem holenderskim.
My polecamy dodać do sosu kilka kropli soku z pomarańczy, lub też posypać sałatkę odrobiną startej skórki z cytryny lub limonki i podać przekąskę z lekkim, białym winem z owocową nutą
Składniki na 2 porcje:
1 pęczek zielonych szparagów
100 g zielonego groszku
garść sałaty lodowej
200 g sera ricotta
1 jajko
100 g mąki pszennej
100 g świeżych liści szpinaku
natka pietruszki lub kolendra
sól
pieprz
100 ml masła klarowanego lub sos holenderski
Przygotowanie:
Szparagi oczyścić i gotować na parze przez 5 minut. Po ugotowaniu, końcówki łodyżek na długości kilku centymetrów pociąć na grube plasterki. Groszek ugotować na parze. (warzywa można też zblanszować we wrzątku)
Liście szpinaku opłukać i szybko poddusić na odrobinie masła. Ostudzić, odcisnąć, a następnie posiekać. Ser ricotta wymieszać z jajkiem i szpinakiem oraz mąką (jeżeli kluski będą za luźne, co czasem zależy od wielkości jajka, można dodać mąki trochę więcej), przyprawić solą i pieprzem. Przy pomocy dwóch łyżeczek od herbaty formować małe kluski, wrzucać na posolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.
Na talerzu ułożyć szparagi, posypać groszkiem i pokrojonymi końcówkami szparagów, ułożyć kluski oraz małe listki sałaty. Podawać z klarowanym masłem lub sosem holenderskim.
,
Składnik główny:
szparagi,
Składnik główny:
szpinak,
Składnik główny:
ricotta,
Składnik główny:
groszek,
Składnik główny:
Zielono mi...,
Rodzaj dania:
Przekąska,
Sałata/Sałatka,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/szparagi-groszek-oraz-kluski-z-ricotty-i-szpinaku