Wykonanie
Niezwykle lekkie danie. Delikatna dorada, aksamitne purée i wspaniale aromatyczne
masło cytrynowe.Składniki:2 dorady (lub 4 filety)odrobina
oliwy do smażenia
sólpieprzPurée ziemniaczane400 g
ziemniaków50 g
masła100 g
śmietany 18%1 łyżeczka siekanej
natki pietruszki10 czarnych
oliwekSos
maślano-
cytrynowy:50 g łuskanych
orzechów włoskich2 małe, ale soczyste
cytryny120 g sklarowanego
masłasólpieprz biały Przygotowanie:Dorady wyfiletować.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać
masło,
śmietanę i sporządzić purée. Wymieszać z
natką i pokrojonymi
oliwkami.
Cytryny wyszorować. Przy pomocy
ostrego noża obrać z
cytryn skórkę wraz z albedo, a następnie spomiędzy błonek wykroić cząstki miąższu. Do podgrzanego
masła włożyć
orzechy włoskie, cząstki
cytryny i posiekaną
natkę pietruszki. Przyprawić
solą i
pieprzem. Nie gotować. Cząstki
cytryny nie powinny się rozpaść tylko pozostać jędrne i soczyste.Filety dorady przyprawić i smażyć na
oliwie. Podawać z gorącym puree, polane
cytrynowym masłem.
,Składnik główny:dorada,Składnik główny:
cytryna,Składnik główny:
orzechy,Składnik główny:
ziemniaki,Składnik główny:
oliwki,Rodzaj dania:
Ryby i owoce morza,