Wykonanie
Pachnące
truskawką i
wanilią delikatne
ciastka z
bitą śmietaną.
Ciastka pieczemy w formach muffinowych. W przeciwieństwie jednak do tradycyjnych muffin składniki ucieramy na gładką masę, która jest lżejsza i bardziej płynna od surowego ciasta muffinowego.Składniki na 12 sztuk:225 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli150 g
cukru pudru125 g
masła125 ml
mleka2
jajka1 łyżka
likieru truskawkowego1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoKrem:200 ml
śmietany 36%1 łyżka
cukru pudru1/2 łyżeczki
likieru truskawkowego1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoDodatkowo:36 średnich
truskawekcukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Piekarnik ustawiamy na pieczenie góra/dół (bez termoobiegu) i nagrzewamy do temperatury 170ºC. Muffinową formę smarujemy
masłem.Ciasto: Do miski przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier. W drugiej misce miksujemy miękkie
masło,
jajka, ekstrakt
waniliowy i
likier truskawkowy. Powoli dodajemy przesiane, suche składniki i ubijamy na gładką masę. Napełniamy
ciastem foremki do 3/4 wysokości, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Kontrolujemy czas pieczenia, aby uzyskać
ciastka w złotym kolorze. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.Krem:
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem,
likierem truskawkowym i ekstraktem
waniliowym.
Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek, a następnie kroimy na plasterki lub ósemki.
Ciastka przekrajamy na 3/4 wysokości. Ubitą
śmietanę nakładamy do szprycy z gwiaździstą końcówką i dekorujemy dolną część
ciastka. Na
śmietanie dekoracyjnie układamy kawałki
truskawek. Przykrywamy wieczkiem z górnej części
ciastka i posypujemy
cukrem pudrem. Jeżeli nie zjemy od razu, przechowujemy w chłodzie :) U mnie nie zdążyły dotrzeć do lodówki ;)