Wykonanie
Puszyste bliny w połączeniu ze świeżymi, aromatycznymi
borowikami. Ta prosta kompozycja zachwyca smakiem...Zanim przystąpicie do przygotowania blinów, oddaję w Wasze ręce poradnik
Ciasto drożdżowe - wskazówki i porady . Zawsze polecam
drożdże świeże, a jeżeli jeszcze zastanawiacie się, jakie wybrać, lub posiadacie tylko instant - polecam Wam wpis
Drożdże - świeże czy instant .Wszystkie wpisy o cieście
drożdżowym znajdziecie TUTAJ .Składniki:200 g
mąki pszennej250 ml
mleka1 łyżeczka
masła15 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru2
jajkapół łyżeczki
soliDodatkowo:350 g
świeżych borowikówsólpieprz1 ząbek
czosnkuolej do smażenia50 g
masłaPrzygotowanie:
Borowiki dokładnie oczyścić i pokroić na grube plastry.Sporządzić bliny: z
drożdży,
cukru, 100 g
mąki i 125 ml
mleka przygotować rozczyn . Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. W tym czasie rozpuścić
masło i oddzielić
żółtka od
białek. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe 100 g
mąki, resztę
mleka i
sól oraz
masło i
żółtka. Dokładnie wymieszać.Piekarnik włączyć i ustawić nagrzewanie góra/dół oraz temperaturę 100 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z
ciastem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 25 minut.Patelnię rozgrzać, wlać trochę
oleju i nalać ciasto blinowe, najlepiej kilka nie za dużych placuszków. Smażyć z obu stron na średnim ogniu. Każdy usmażony blin włożyć do ciepłego piekarnika, aby zachował ciepło.
Masło sklarować i wlać na patelnię. Dodać ząbek
czosnku i pokrojone na plastry
borowiki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Przyprawić
solą i
pieprzem.Na talerzu ułożyć na przemian bliny i
borowiki. Posypać grubą
solą morską.Danie można wzbogacić ulubionym sosem lub dipem.
,Składnik główny:
grzyby,Składnik główny:
borowiki,Składnik główny:
ciasto drożdżowe,Składnik główny:bliny,Rodzaj dania:Przekąska,Inne,