Wykonanie
Opis : Bigos z
młodej kapusty to lekka letnia potrawa, przynajmniej jest tak w moim wykonaniu. Gotuję go z dodatkiem lepszej jakości
kiełbasy oraz
piersi z kurczaka, aby zachował lekką postać. Jeśli kogoś przeraża tłusta wersja naszego polskiego bigosu, to taki letni bigos jest czymś, co musi przyrządzić latem.Bigos ogólnie smakuje zupełnie inaczej niż taki tradycyjny, ponieważ jest delikatniejszy i nie dodaję do niego
kiszonej kapusty.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 3-4 porcjeSkładniki :1 główka
młodej kapusty (1,200 kg)1 szkl.
wody2
liście laurowe3
ziela angielskie2 średnie laski
swojskiej kiełbasy (200 g)1 podwójna
pierś z kurczaka (200 g)
majeraneksłodka papryka w proszku
sólpieprz2 łyżki
oleju250 g
pieczarek1 średnia
cebula lub 100 g
młodych cebulek400 g świeżych
pomidorów lub 1 puszka posiekanych
pomidorów1 pęczek
kopruPrzygotowanie :Z umytej
kapusty oderwać pierwsze liście, jeśli jest taka potrzeba.Poszatkować
kapustę.Włożyć ją do garnka.Zalać
wodą.Dodać
liście laurowe i
ziele angielskie.Dusić do średniej miękkości ok. 25-40 min. w zależności od
kapusty, od czasu do czasu mieszając (w razie potrzeby podlać
wodą, ale dosłownie minimalnie).W
między czasie pokroić
kiełbasę w ćwiartki.Pokroić
piersi z kurczaka w kostkę i doprawić
majerankiem,
papryką,
solą i
pieprzem.Rozgrzać 1 łyżkę
oleju na patelni.Przesmażyć na nim
kiełbasę i dodać
kurczaka.Smażyć wszystko do zrumienienia składników.Składniki wraz z tłuszczem odłożyć na inne naczynie.Na tej samej patelni rozgrzać 1. łyżkę
oleju.Dodać posiekaną
cebulę.Zeszklić.Dodać umyte
pieczarki pokrojone w ćwiartki.Przesmażyć ok. 5 min.Gotowe usmażone
mięso oraz
pieczarki z
cebulą dodać do bigosu i dusić już do momentu, kiedy
kapusta będzie całkowicie miękka.Pod koniec gotowania dodać
pomidory (jeśli używamy świeżych należy je wcześniej posiekać i podgrzać w garnuszku, aby zmiękły i lekko rozpadły się) i posiekany
koper.
Kapustę dusić do miękkości, pozostawiając ją w małej ilości swych
soków.Doprawić
solą i
pieprzem.