ßßß Cookit - przepis na Bigos Z Młodej Kapusty

Bigos Z Młodej Kapusty

nazwa

Wykonanie

Opis : Bigos z młodej kapusty to lekka letnia potrawa, przynajmniej jest tak w moim wykonaniu. Gotuję go z dodatkiem lepszej jakości kiełbasy oraz piersi z kurczaka, aby zachował lekką postać. Jeśli kogoś przeraża tłusta wersja naszego polskiego bigosu, to taki letni bigos jest czymś, co musi przyrządzić latem.
Bigos ogólnie smakuje zupełnie inaczej niż taki tradycyjny, ponieważ jest delikatniejszy i nie dodaję do niego kiszonej kapusty.
Szczerze polecam.
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własny
Ilość : 3-4 porcje
Składniki :
1 główka młodej kapusty (1,200 kg)
1 szkl. wody
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 średnie laski swojskiej kiełbasy (200 g)
1 podwójna pierś z kurczaka (200 g)
majeranek
słodka papryka w proszku
sól
pieprz
2 łyżki oleju
250 g pieczarek
1 średnia cebula lub 100 g młodych cebulek
400 g świeżych pomidorów lub 1 puszka posiekanych pomidorów
1 pęczek kopru
Przygotowanie :
Z umytej kapusty oderwać pierwsze liście, jeśli jest taka potrzeba.
Poszatkować kapustę.
Włożyć ją do garnka.
Zalać wodą.
Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Dusić do średniej miękkości ok. 25-40 min. w zależności od kapusty, od czasu do czasu mieszając (w razie potrzeby podlać wodą, ale dosłownie minimalnie).
W między czasie pokroić kiełbasę w ćwiartki.
Pokroić piersi z kurczaka w kostkę i doprawić majerankiem, papryką, solą i pieprzem.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni.
Przesmażyć na nim kiełbasę i dodać kurczaka.
Smażyć wszystko do zrumienienia składników.
Składniki wraz z tłuszczem odłożyć na inne naczynie.
Na tej samej patelni rozgrzać 1. łyżkę oleju.
Dodać posiekaną cebulę.
Zeszklić.
Dodać umyte pieczarki pokrojone w ćwiartki.
Przesmażyć ok. 5 min.
Gotowe usmażone mięso oraz pieczarki z cebulą dodać do bigosu i dusić już do momentu, kiedy kapusta będzie całkowicie miękka.
Pod koniec gotowania dodać pomidory (jeśli używamy świeżych należy je wcześniej posiekać i podgrzać w garnuszku, aby zmiękły i lekko rozpadły się) i posiekany koper.
Kapustę dusić do miękkości, pozostawiając ją w małej ilości swych soków.
Doprawić solą i pieprzem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/06/bigos-z-modej-kapusty.html