Wykonanie
Składniki3 słoiczki:2 kg
śliwek (np. węgierek)3/4 kg
cukru (można dać mniej)200 - 250 g ciemnej
gorzkiej czekolady 70%Przygotowanie
Śliwki opłukać, przekroić na połówki, usunąć pestki. Miąższ zmielić w maszynce do
mięsa. Włożyć na dużą patelnię żeliwną lub do płaskiego garnka z grubym dnem. Smażyć na małym ogniu przez około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu i uważając aby
śliwki nie przypaliły się. Masa powinna być ciemna i gęsta (w razie potrzeby wydłużyć czas smażenia).Dodać
cukier i smażyć jeszcze przez około 1/2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Wydłużyć dodatkowo czas smażenia, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję powideł *Gdy masa będzie już ciemna i gęsta dodać
czekoladę połamaną na kostki, roztopić i zagotować. Nałożyć do słoiczków.* ja lubię gdy powidła są ciemne i dość gęste. Smażyłam je przepisowo 1 i 1/2 godziny, ale na grubej i dużej patelni żeliwnej (o dużej powierzchni parowania i utrzymującej stałą wysoką temperaturę).