Wykonanie
Czy jest coś lepszego od czekośliwki?Czekośliwka w słoiczkach, przez całą jesień i zimę (nie ma szans, aby coś się uchowało do wiosny)!Składniki (na 5-6 słoiczków):3 kg
śliwek węgierek,1,5 kg
cukru,1
gorzka czekolada z Wedla.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Pieczemy w piekarniku 180 stopni pod przykryciem przez około godzinę. W tym czasie
śliwki puszczą sok, który należy odlać (nie wyrzucajcie go, przelejcie do słoiczka/buteleczki i macie pyszny
syrop!). Do
śliwek dodajemy
cukier i pokruszoną
czekoladę, lekko mieszamy i pieczemy przez kolejne 2 godziny, już bez przykrycia. Tak gotową masę przenosimy do słoiczków, dokładnie zamykamy i przykrywamy szczelnie kocem na całą noc. A z rana możemy liczyć na wspaniałe śniadanie. :)