ßßß Cookit - przepis na Czekośliwka w słoiczkach? :)

Czekośliwka w słoiczkach? :)

nazwa

Wykonanie

Czy jest coś lepszego od czekośliwki?
Czekośliwka w słoiczkach, przez całą jesień i zimę (nie ma szans, aby coś się uchowało do wiosny)!
Składniki (na 5-6 słoiczków):
3 kg śliwek węgierek,
1,5 kg cukru,
1 gorzka czekolada z Wedla.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Pieczemy w piekarniku 180 stopni pod przykryciem przez około godzinę. W tym czasie śliwki puszczą sok, który należy odlać (nie wyrzucajcie go, przelejcie do słoiczka/buteleczki i macie pyszny syrop!). Do śliwek dodajemy cukier i pokruszoną czekoladę, lekko mieszamy i pieczemy przez kolejne 2 godziny, już bez przykrycia. Tak gotową masę przenosimy do słoiczków, dokładnie zamykamy i przykrywamy szczelnie kocem na całą noc. A z rana możemy liczyć na wspaniałe śniadanie. :)
Źródło:http://the-student-cookbook.blogspot.com/2014/09/czekosliwka-w-soiczkach.html