ßßß Cookit - przepis na Powidła śliwkowe z czekoladą

Powidła śliwkowe z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam w gazetce " Moje smaki życia " i od razu przypadł mi do gustu. Śliwek w ogrodzie mnóstwo , czekoladę uwielbiam , więc wzięłam się do pracy. Przygotowanie zajmuje 2 dni , gdyż tyle czasu z przerwą, wymagają powidła , aby cieszyły nasze podniebienia pysznym smakiem. Martwiłam się , że będą wyczuwalne skórki od śliwek , ale długie smażenie sprawiło , że powstała z nich dość gęsta masa czekoladowo - śliwkowa. :) Polecam , bo naprawdę wielka pychota wyszła. Nadaję się jako nadzienie do rogalików, które będą niebawem na blogu ;) i też znakomite na świeżutkiej bułeczce :)
Składniki:
1 kg dojrzałych śliwek najlepiej węgierek
50 g czekolady gorzkiej
200 g cukru
3 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio )
Sposób przygotowania:
Śliwki umyć , przekroić na pół , wypestkować.
Wrzucić do garnka i smażyć na małym ogniu do momentu gdy owoce zrobią się miękkie ok. 1 godziny, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas , aby się nie przypaliło.
Dosypać cukier i smażyć dalej następne 2 godziny. Ostudzić .
Następnego dnia znowu smażyć bez przykrycia , aby sok się wygotował , a powidła zrobiły się gęste ok. 1 , 5 godziny.
Dodać pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę i gdy się rozpuści , wsypać kakao.
Wymieszać i zestawić z ognia.
Napełnić słoiczek 0,5 l zamknąć. Wlać wodę do garnka, wstawić słoiczek z powidłami i pasteryzować od czasu zagotowania się wody ok. 20 minut.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/09/powida-sliwkowe-z-czekolada.html