ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe bezglutenowe

Ciasto marchewkowe bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
200 g marchewki (2 średnie)
100 g miąższu ananasa lub pieczonej dyni
100 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki soli morskiej
50 g orzechów nerkowca
50 g wiórków kokosowych
3 jaja
125 ml syropu klonowego
125 ml oleju kokosowego (virgin)
Dekoracja:
polewa: 125 g serka Philadelphia miksować z 2 łyżkami syropu klonowego przez około 3 minuty, posmarować ciasto.
Przygotowanie
Dno formy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub rozdrobnić w rozdrabniaczu/melakserze. Ananasa lub miąższ z pieczonej dyni zmiksować blenderem na papkę. Marchewkę z ananasem lub dynią wymieszać łyżką z 1 jajkiem i odstawić na bok.
Do drugiej miski wsypać: mąkę ryżową, ziemniaczaną, mielone migdały, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól morską. Dokładnie wymieszać łyżką, następnie wymieszać z posiekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi, odstawić.
Pozostałe 2 jajka ubić na pianę (mniej więcej do potrojenia objętości, około 5 minut). Następnie cienkim strumieniem stopniowo dodawać syrop klonowy cały czas miksując na wysokich obrotach (w sumie ok. 5 minut). Wciąż ubijając dolewać stopniowo roztopiony i przestudzony olej kokosowy.
Do powstałej masy dodać składniki z pierwszej miski z marchewką i wymieszać łyżką do połączenia się składników, następnie dodać sypkie składniki i jeszcze raz wymieszać (delikatnie!) łyżką do połączenia się składników (nie dłużej!).
Ciasto przełożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 minut do suchego patyczka (w większej tortownicy ciasto pieczemy krócej).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/marchewka/ciasto_marchewkowe_bezglutenowe/przepis.html