Wykonanie
Składniki200 g
marchewki (2 średnie)100 g miąższu
ananasa lub pieczonej dyni100 g
mąki ryżowej50 g
mąki ziemniaczanej50 g mielonych
migdałów1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki
soli morskiej50 g
orzechów nerkowca50 g
wiórków kokosowych3
jaja125 ml
syropu klonowego125 ml
oleju kokosowego (virgin)Dekoracja:polewa: 125 g
serka Philadelphia miksować z 2 łyżkami
syropu klonowego przez około 3 minuty, posmarować ciasto.PrzygotowanieDno formy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub rozdrobnić w rozdrabniaczu/melakserze.
Ananasa lub miąższ z pieczonej dyni zmiksować blenderem na papkę.
Marchewkę z
ananasem lub
dynią wymieszać łyżką z 1
jajkiem i odstawić na bok.Do drugiej miski wsypać:
mąkę ryżową, ziemniaczaną, mielone
migdały,
cynamon,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia i
sól morską. Dokładnie wymieszać łyżką, następnie wymieszać z posiekanymi
orzechami i wiórkami kokosowymi, odstawić.Pozostałe 2
jajka ubić na pianę (mniej więcej do potrojenia objętości, około 5 minut). Następnie cienkim strumieniem stopniowo dodawać
syrop klonowy cały czas miksując na wysokich obrotach (w
sumie ok. 5 minut). Wciąż ubijając dolewać stopniowo roztopiony i przestudzony
olej kokosowy.Do powstałej masy dodać składniki z pierwszej miski z
marchewką i wymieszać łyżką do połączenia się składników, następnie dodać sypkie składniki i jeszcze raz wymieszać (delikatnie!) łyżką do połączenia się składników (nie dłużej!).Ciasto przełożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 minut do suchego patyczka (w większej tortownicy ciasto pieczemy krócej).