ßßß
Cookit - przepis na Blanszowana botwinka z czosnkiem i śmietanką
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Blanszowana botwinka z czosnkiem i śmietanką
Składniki
Botwinka
Oliwa z oliwek
Czosnek
Masło
Sól
Pieprz
Śmietana kremówka
Mąka pszenna
Wykonanie
Składniki2 porcje1 duży pęczek
botwinki
(same liście)4 łyżki
oliwy z oliwek
2 ząbki
czosnku
2 łyżki
masła
sól
i
pieprz
1/2 szklanki
śmietanki kremowej 30%
1 łyżeczka
mąki pszennej
PrzygotowanieLiście
botwinki
dokładnie opłukać, osuszyć, posiekać na około 4 cm kawałki.Na patelni rozgrzać
oliwę
i dodać posiekany
czosnek
, lekko zrumienić. Dodać
botwinkę
i na małym ogniu smażyć mieszając aż liście zwiędną. Dodać
masło
, doprawić
solą
oraz
pieprzem
. Wlać
śmietankę kremową
i dusić przez 3 minuty, aż
botwinka
będzie miękka.
Mąkę
wymieszać z 2 łyżkami zimnej
wody
a następnie dodać do
botwinki
. Wymieszać i gotować chwilkę, aż sos zgęstnieje.
Botwinkę
można też przygotować nie zagęszczając już jej
mąką
.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/botwinka/ze_smietanka/przepis.html
Przepisy powiązane
SOS KURKOWY
Kalmary - najprostszy przepis - genialne
Kotleciki z piersi kurczaka i botwinki
Pierogi ze szpinakiem.
Królik w sosie pieczarkowo-śmietanowym
Składniki powiązane (0)