ßßß Cookit - przepis na Blanszowana botwinka z czosnkiem i śmietanką

Blanszowana botwinka z czosnkiem i śmietanką

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 duży pęczek botwinki (same liście)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól i pieprz
1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
1 łyżeczka mąki pszennej
Przygotowanie
Liście botwinki dokładnie opłukać, osuszyć, posiekać na około 4 cm kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekany czosnek, lekko zrumienić. Dodać botwinkę i na małym ogniu smażyć mieszając aż liście zwiędną. Dodać masło, doprawić solą oraz pieprzem. Wlać śmietankę kremową i dusić przez 3 minuty, aż botwinka będzie miękka.
Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody a następnie dodać do botwinki. Wymieszać i gotować chwilkę, aż sos zgęstnieje. Botwinkę można też przygotować nie zagęszczając już jej mąką.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/botwinka/ze_smietanka/przepis.html