ßßß
Cookit - przepis na Carpaccio z tuńczyka
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Carpaccio z tuńczyka
Składniki
Tuńczyk świeży
Imbir
Chrzan
Kiełki
Pędy bambusa
Ogórki
Sos sojowy
Olej sezamowy
Kawior
Pomarańcza
Rukola
Suszone pomidory
Olej
Kapary
Cytryna
Oliwa extra vergine
Wykonanie
Składniki2 porcjeAzjatyckie:200 g
świeżego tuńczyka
marynowany
imbir
chrzan
wasabi
kiełki
pędy bambusa
(lub świeże zielone
ogórki
)
sos sojowy
olej sezamowy
kawior
(najlepiej zielony - wasabi, ewentualnie
pomarańczowy
)Europejskie:200 g
świeżego tuńczyka
rukola
suszone pomidory
w
oleju
kapary
ćwiartki
cytryny
oliwa extra vergine
PrzygotowanieFilety z
tuńczyka
pokroić na cienkie plasterki. Aby ułatwić krojenie można
tuńczyka
włożyć do zamrażarki na 1 - 2 godziny. Jeśli
mięso
ma nierówny kształt można też wcześniej zawinąć je ciasno w przezroczystą folię spożywczą nadając kształt wałka.Plasterki
tuńczyka
ułożyć na desce i rozciągnąć nożem na jeszcze cieńsze. Przełożyć na talerze i nadać im ładny kształt jeśli jest taka potrzeba.Do carpaccio europejskiego dodajemy
rukolę
, posiekane
suszone pomidory
,
kapary
, posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem
i
solą
. Polewamy
oliwą extra vergine
i podajemy z kawałkiem
cytryny
oraz
pieczywem
.Do carpaccio azjatyckiego: obok
tuńczyka
kładziemy marynowany
imbir
i
chrzan
wasabi, dekorujemy
sałatką
z
kiełkami
i
pędami bambusa
(lub świeżymi zielonymi
ogórkami
).
Sałatkę
polewamy
sosem sojowym
i
olejem sezamowym
. Na
tuńczyku
kładziemy
kawior
. Podajemy z dodatkowym
sosem sojowym
oraz
ryżem
(opcjonalnie).Propozycja podaniaDo carpaccio z
tuńczyka
w wersji "europejskiej" będzie pasował
chleb
i czerwone
wytrawne wino
, do "azjatyckiego" -
ryż
i japońskie
wino
śliwkowe
lub sake.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/tunczyk/carpaccio_z_tunczyka/przepis.html
Przepisy powiązane
Tatar z tuńczyka
Olej pomarańczowy i cytrynowy
ŁOSOŚ W NORI czyli między sushi a sashimi :)
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą! FIT NA WIOSNĘ!
Rukola z wieprzowiną
Składniki powiązane (0)