ßßß Cookit - przepis na Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka

nazwa

Wykonanie

Składniki
60 g świeżego tuńczyka
ryż jak do sushi
2 łyżeczki sosu sojowego + do podania
1 łyżeczka soku z limonki lub octu ryżowego
kawior (najlepiej zielony - wasabi, ewentualnie pomarańczowy)
marynowany imbir
chrzan wasabi
rukola lub kiełki
Przygotowanie
Tuńczyka drobno posiekać nożem. Skropić sosem sojowym i sokiem z limonki. Wymieszać.
Do obręczy włożyć ryż, uklepać, przykryć warstwą posiekanego i doprawionego tuńczyka, a następnie warstwą kawioru.
Zdjąć obręcz. Dodać marynowany imbir, chrzan wasabi, udekorować rukolą i podawać z sosem sojowym.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/tatar_z_tunczyka/przepis.html