ßßß Cookit - przepis na Tagliatelle z szynką parmeńską, tartą dynią i kremowym sosem z pomarańczą

Tagliatelle z szynką parmeńską, tartą dynią i kremowym sosem z pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
100 g startej dyni
skórka starta z 1/2 pomarańczy + sok z całej pomarańczy
1 łyżka masła
100 g szynki parmeńskiej
1 łyżeczka maku (opcjonalnie ale polecam)
80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki lub płynnej śmietanki 18% do sosów
świeżo zmielony czarny pieprz
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu lub grana padano
2 porcje makaronu tagliatelle, około 170 g
Przygotowanie
Przygotować tartą dynię. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Nastawić makaron do ugotowania.
W międzyczasie roztopić 1 łyżkę masła na patelni, włożyć pokrojoną szynkę i obsmażać przez około 3 minuty aż będzie chrupiąca i delikatnie zrumieniona. Zdjąć z patelni lub przesunąć na bok.
Włożyć drugą łyżkę masła i dodać startą dynię (oraz mak jeśli używamy). Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez około 5 minut aż dynia zmięknie i lekko się przyrumieni.
Włożyć podsmażoną szynkę, wlać odłożona wodę z makaronu, sok i skórkę z pomarańczy, śmietankę. Wymieszać i zagotować. Włożyć makaron wraz z ok. 1/4 szklanki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzewać przez około 1 minutę aż sos zgęstnieje.
Doprawić solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Posypać startym parmezanem i podawać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/z_szynka_parmenska/makaron_z_szynka_parmenska_pomarancza/przepis.html