Składniki2 porcje100 g startej dyniskórka starta z 1/2 pomarańczy + sok z całej pomarańczy1 łyżka masła100 g szynki parmeńskiej1 łyżeczka maku (opcjonalnie ale polecam)80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki lub płynnej śmietanki 18% do sosówświeżo zmielony czarny pieprz1/4 szklanki świeżo startego parmezanu lub grana padano2 porcje makaronu tagliatelle, około 170 gPrzygotowaniePrzygotować tartą dynię. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Nastawić makaron do ugotowania.W międzyczasie roztopić 1 łyżkę masła na patelni, włożyć pokrojoną szynkę i obsmażać przez około 3 minuty aż będzie chrupiąca i delikatnie zrumieniona. Zdjąć z patelni lub przesunąć na bok.Włożyć drugą łyżkę masła i dodać startą dynię (oraz mak jeśli używamy). Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez około 5 minut aż dynia zmięknie i lekko się przyrumieni.Włożyć podsmażoną szynkę, wlać odłożona wodę z makaronu, sok i skórkę z pomarańczy, śmietankę. Wymieszać i zagotować. Włożyć makaron wraz z ok. 1/4 szklanki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzewać przez około 1 minutę aż sos zgęstnieje.Doprawić solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Posypać startym parmezanem i podawać.