ßßß Cookit - przepis na Makaron z cukinią, miętą i serem białym

Makaron z cukinią, miętą i serem białym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
270 g cukinii
2 łyżki oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
40 g masła
2 garście makaronu w kształcie rurek
1/2 szklanki listków świeżej mięty
1/2 szklanki pokruszonego sera białego (lub ricotty)
Przygotowanie
Cukinię pokroić w 1 cm słupki o długości zbliżonej do makaronu. Na patelnię wlać oliwę extra vergine i dodać pokrojony na plasterki czosnek. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 1 - 2 minuty, aż czosnek zacznie skwierczeć. Dodać cukinię, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszać i podsmażać przez około 1 - 2 minuty.
Dodać połowę masła pokrojonego na kawałki, wymieszać i dusić bez przykrycia na średnim ogniu przez około 10 - 12 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec cukinia powinna być miękka, ma się częściowo rozpadać, miejscami może być lekko zrumieniona.
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Ser biały wyłożyć na talerzyk, oprószyć solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Do cukinii na patelni dodać większość mięty (zostawić kilka listków do dekoracji), resztę pokrojonego masła, wymieszać i odstawić z ognia. Gdy makaron będzie już gotowy ustawić patelnię z powrotem na ogniu i przed dodaniem makaronu podgrzać. Wraz z makaronem dodać do cukinii kilka łyżek wody z gotowanego makaronu, która po podgrzaniu (30 - 60 sekund) utworzy sos. Wyłożyć na talerze, posypać serem białym i resztą mięty.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_z_cukinia/makaron_z_cukinia_serem_bialym/przepis.html