Wykonanie
Składniki2 porcje:270 g
cukinii2 łyżki
oliwy extra vergine2 ząbki
czosnkusól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz40 g
masła2 garście
makaronu w kształcie rurek1/2 szklanki listków świeżej
mięty1/2 szklanki pokruszonego
sera białego (lub
ricotty)Przygotowanie
Cukinię pokroić w 1 cm słupki o długości zbliżonej do
makaronu. Na patelnię wlać
oliwę extra vergine i dodać pokrojony na plasterki
czosnek. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 1 - 2 minuty, aż
czosnek zacznie skwierczeć. Dodać
cukinię, oprószyć
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Wymieszać i podsmażać przez około 1 - 2 minuty.Dodać połowę
masła pokrojonego na kawałki, wymieszać i dusić bez przykrycia na średnim ogniu przez około 10 - 12 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec
cukinia powinna być miękka, ma się częściowo rozpadać, miejscami może być lekko zrumieniona.W międzyczasie ugotować
makaron w osolonej wodzie.
Ser biały wyłożyć na talerzyk, oprószyć
solą morską i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Do
cukinii na patelni dodać większość
mięty (zostawić kilka listków do dekoracji), resztę pokrojonego
masła, wymieszać i odstawić z ognia. Gdy
makaron będzie już gotowy ustawić patelnię z powrotem na ogniu i przed dodaniem
makaronu podgrzać. Wraz z
makaronem dodać do
cukinii kilka łyżek
wody z gotowanego
makaronu, która po podgrzaniu (30 - 60 sekund) utworzy sos. Wyłożyć na talerze, posypać
serem białym i resztą
mięty.