Wykonanie
Tym razem przekąska, która na dzisiejszą imprezkę wyszła
spod ręki mojego
męża: zawijana
cukinia nadziewana
serkiem ricotta i
papryką.
Składniki:3 małe
cukinie,3 łyżki
oliwy z oliwek,200g
serka ricotty,1/2
papryki czerwonej,
sól morską,
pieprz czarny świeżo mielony lu kolorowyPiekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).
Cukinie kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 5 mm. solimy i odkładamy na kilkanaście minut. Po tym czasie osuszyć je papierowym ręcznikiem kuchennym.Na blaszce przykrytej papierem do pieczenia układamy plastry
cukinii i smarujemy je
oliwą z oliwek.Wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 minut, do czasu, aż brzegi się lekko pozwijają. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.Umytą
czerwoną paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę, i mieszamy z
serkiem ricotta. Farsz doprawimy
solą i
pieprzem. Na każdym plastrze
cukinii układamy farsz i zwijamy roladki. Warto zostawić kilkucentymetrowy kawałek
cukinii bez farszu- wtedy nasza przekąska ma ładniejszy kształt.