ßßß Cookit - przepis na Rosół z pieczonej gęsi

Rosół z pieczonej gęsi

nazwa

Wykonanie

Składniki
6-8 porcji
1 korpus + kości z pieczonej gęsi
4 łyżki sosu sojowego (jasnego)
1/3 pora
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 cm kawałek imbiru
2 kawałki borowików suszonych
Przyprawy:
1 gwiazdka anyżu
kawałek kory cynamonu
3 goździki, listek laurowy
3 ziela angielskie
kilka ziarenek pieprzu
szczypta płatków chili
Dodatki: kluski lane lub makaron jajeczny (jak do tradycyjnego rosołu)
Przygotowanie
Pozostały korpus z kawałeczkami mięsa, chrząstek itp. po pieczonej gęsi oraz czyste kości (nie pobrudzone innymi częściami obiadu) włożyć do dużego garnka.
Zalać wodą (około 2,5 litra). Zagotować, zszumować. Zmniejszyć ogień, dodać anyż, cynamon i goździki i gotować przez około 1 godzinę.
Następnie dodać listek laurowy, ziela angielskie, pieprz, chili, wlać sos sojowy i doprawić solą (zwykle daję około 1 łyżeczki). Dodać przekrojonego pora, nieobraną opaloną na palniku cebulę, opalony nieobrany imbir oraz czosnek. Włożyć borowiki i gotować na małym ogniu pod minimalnie uchyloną pokrywą przez kolejną 1 godzinę.
Gotowy rosół przecedzić do czystego garnka, włożyć ugotowane grzyby z rosołu (resztę kości i warzywa wyrzucić) sprawdzić doprawienie. Podawać z lanymi kluseczkami lub makaronem jajecznym.
Jeśli użyte kawałki gęsi miały dożo tłuszczu, zbierze się on na powierzchni rosołu, można go zebrać łyżką i schować do lodówki, wykorzystywać do smażenia.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/ges/rosol_z_gesi/przepis.html