ßßß Cookit - przepis na Rosół z kaczki w stylu orientalnym

Rosół z kaczki w stylu orientalnym

nazwa

Wykonanie

Moich przebojów z kaczką ciąg dalszy. Po bardzo udanych kaczych udkach z jabłkami przyszedł czas na rosół. Zdecydowałam się na wersję bardziej orientalną i przygotowałam go w nieco zadziornej wersji. Zupę gotowałam dzień wcześniej, aby dać czas wszystkim smakom na odpowiednie połączenie się.
Idealny sposób na urozmaicenie niedzielnego obiadu
Składniki:
„porcja rosołowa” z kaczki, czyli cały korpus od którego nie mogłam odciąć mięsa
4 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 pora
1 cebula
1 papryczka chili
2 cm imbiru
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
3 nasiona kardamonu
1 gwiazdka anyżu
3 łyżki sosu sojowego
10 nitek szafranu
1 łyżeczka suszonej (siekanej) trawy cytrynowej
1 mała laska cynamonu
sól morska
świeżo mielony pieprz
makaron ryżowy
Przygotowanie:
Umytą porcję kaczki wkładam do garnka, zalewam zimną wodą na ok 3/4 wysokości garnka i włączam gaz na minimum. Dodaję cynamon, czosnek, liść laurowy, trawę cytrynową, kardamon, anyż, szafran i imbir. Obraną cebulę kroję na pół, przypalam na palniku i wrzucam do zupy. Marchewkę i pietruszkę kroję na dosyć grube plasterki, por dodaję w całości. Chili oczyszczam z nasion i dodaję pokrojone na kawałki. Całość doprawiam sosem sojowym, solą i pieprzem.
Zupa powinna gotować się minimum 3 godziny na bardzo niewielkim ogniu bez przykrycia. Należy uważać, aby warzywa nie rozgotowały się. W razie potrzeby można uzupełnić zupę wodą.
Rosół podaję z makaronem ryżowym. Sposób jego przygotowania powinien być taki, jak zaleca producent. Najczęściej należy wsadzić go na kilka minut do gorącej wody. Warto doprawić makaron solą lub sosem sojowym.
Tak intensywny kolor zupa zawdzięcza szafranowi
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/rosol-z-kaczki-w-stylu-orientalnym