Składnikina około 1 kg ryby4 filety z łososia, każdy po około 250 g3 łyżki drobno startego korzenia imbiru3 łyżki octu ryżowego (soku z cytryny lub limonki)5 - 6 łyżek sosu sojowego2 łyżki nasion sezamu1 łyżka oleju sezamowego1 łyżka miodu lub cukrusól (opcjonalnie)PrzygotowanieRybę opłukać, osuszyć i delikatnie oprószyć solą. W niemetalowej misce lub pojemniku wymieszać składniki marynaty: imbir, ocet ryżowy, sos sojowy, nasiona sezamu, olej sezamowy i miód. Włożyć filety z łososia i wymieszać. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.Filety wyjąć z marynaty wraz z całym imbirem i nasionami sezamu, ułożyć na dobrze rozgrzanym grillu. Grillować z każdej strony po około 3 minuty. Pod koniec grillowania posmarować rybę pozostałą płynną marynatą wymieszaną z miodem lub cukrem.