Wykonanie
Składniki4 porcje150 ml zaparzonej mocnej
kawy60 ml
likieru migdałowego Amaretto4 łyżki
likieru kawowego Kahluha4
żółtka (w temp. pokojowej)4 łyżki drobnego
cukru lub
cukru pudru250 g
mascarpone (zimne)100 g podłużnych
biszkoptówDo posypania: gorzkie
kakaoPrzygotowanieZaparzyć mocną
kawę, wlać ją do głębokiego talerza, wymieszać z
likierami i dokładnie ostudzić.
Żółtka włożyć do metalowej miski, dodać
cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach miksera na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 8 minut.W drugiej misce ubijać zimne
mascarpone na sztywno przez około 1½ - 3 minuty na średnich obrotach miksera.Dodać ubite
żółtka i krótko zmiksować na gładką masę.Połowę
biszkoptów maczać w
kawie, zanurzając je na około 2 sekundy. Ułożyć na dnie pucharków lub jednego naczynia. Oprószyć
kakao.Przykryć połową kremu, ułożyć drugą warstwę nasączonych
biszkoptów, znów posypać
kakao i przykryć resztą kremu.Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc. Przed podaniem posypać
kakao.WskazówkiPrawidłowe ubicie
żółtek jest kluczowym elementem udanego tiramisu. Musimy zrobić z nich kogel
mogel, gęstą puszystą i jasną masę. Ma być ona dość sztywna, nie może być rzadka i lejąca.