ßßß Cookit - przepis na Poderwij mnie czyli Tiramisu

Poderwij mnie czyli Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Tak tłumaczy się nazwę tego deseru- poderwij mnie.
Jeżeli chodzi o mnie, czuję się poderwana przez tiramisu, zresztą przez całą kuchnię włoską też.
Moje tiramisu to mascarpone, utarte żółtka, i biszkopty nasączone mocną kawą. Prosto i klasycznie, bez śmietany i usztywniaczy..
Idealny deser na niedzielne popołudnie :)
Składniki:
6 żółtek jaj
6 łyżek cukru
1,5 szklanki mocnej kawy
4 łyżki likieru amaretto
1 opakownie biszkoptów (najlepiej "kocie języczki")
500g serka mascarpone
Wykonanie:
Przygotować formę (może być blaszka do pieczenia, ale najlepiej jakieś szklane naczynie). Ja tym razem robiłam tiramisu z połowy porcji i w pucharkach, ale podane składniki wstarczają mniej więcej na naczynie takie jak tortownica o średnicy 22 cm.
Zółtka utrzeć z cukrem na puszystą, prawie białą masę (ok 10 minut). Połączyć ją z serkiem mascarpone. Można mikserem na małych obrotach.
Zaparzyć i wystudzic kawę. Dodać do niej amaretto.
Biszkopty namaczać w kawie i układać na dnie naczynia. Na nie wyłożyć połowę masy jajecznej. Czynność jeszcze raz powtórzyć. Wierzch obsypać obficie kakaem.
Schłodzić w lodówce, nalepiej przez całą noc.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/09/Poderwij-mnie-czyli-Tiramisu.html