ßßß Cookit - przepis na Sernik Piña Colada

Sernik Piña Colada

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
340 g ciastek kokosowych - owsianych lub kruchych
50 g wiórków kokosowych (opcjonalnie)
50 - 100 g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu (lub cream cheese lub gotowego twarogu sernikowego)
250 g mascarpone
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego z puszki
5 jajek
2 żółtka
1 puszka ananasa (565 g)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
opcjonalnie : 25 ml likieru kokosowego
Wierzch:
300 - 400 g śmietany homogenizowanej 18% lub 30%
Do dekoracji (opcjonalnie): liście ananasa, wiórki z kokosa
Potrzebna będzie: tortownica o średnicy 25 cm
Przygotowanie
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Spód: ciasteczka drobno pokruszyć i wymieszać z wiórkami kokosowymi oraz roztopionym masłem (dla uzyskania jednolitego spodu wiórki kokosowe najlepiej zmiksować z ciasteczkami w rozdrabniaczu). Do ciasteczek owsianych dajemy 100 g masła a do kruchych - 50 g. Masą wyłożyć dno i boki tortownicy, mocno ją uklepując i dociskając. Wstawić do lodówki.
Wyjąć ananasy z puszki i odsączyć na sitku. Ananasy zmiksować blenderem na purée.
Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i zebrać gęstą śmietanę na wierzchu (trochę mniej niż pół puszki). Pozostały płyn kokosowy można wykorzystać np. do curry lub koktajlów (np. piña colady).
Masa serowa: Zmielony twaróg włożyć do dużej miski. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Do zmielonego twarogu dodać mascarpone i mąkę ziemniaczaną i wszystko zmiksować na małych obrotach miksera. Następnie zmiksować z mlekiem skondensowanym (pozostałe około 1/4 szklanki mleka zachować). Dodawać po jajku i żółtka miksując po każdym dodanym przez około 15 sekund, na małych obrotach, do połączenia się składników. Następnie zmiksować z zebraną śmietanką kokosową a na koniec z musem ananasowym i likierem kokosowym jeśli używamy.
Masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut . Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 100 minut . Po upieczeniu wysunąć sernik z piekarnika i wylać na nim mieszankę śmietany z pozostałym mlekiem skondensowanym z puszki. Piec sernik jeszcze przez 15 minut, tak jak poprzednio w 120 stopniach C.
Sernik całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu obkroić nożem przy samych bokach tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami ananasa i wiórkami kokosa.
Wskazówki
Składniki na sernik należy ocieplić w temp. pokojowej.
Sernik po upieczeniu studzimy i wstawiamy do lodówki bez obręczy na minimum całą noc.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_pina_colada/przepis.html