ßßß Cookit - przepis na sernik pina colada

sernik pina colada

nazwa

Wykonanie

Tak dawno nie było u mnie sernika. Trzeba to zmienić. Zdecydowanie. Tym razem kolejny raz stawiam na połączenie ananasa oraz kokosa czyli mieszankę zwaną pina colada. Zamiast klasycznego twarogu, do przygotowania tego sernika możecie użyć jakiegoś kremowego serka, który nada ciastu delikatnej i lekkiej konsystencji, ale jeśli wolicie cięższe i bardziej konkretne serniki, to przepis jest idealny :)
spód:
170 g maślanych ciasteczek
100 g roztopionego masła
40 g wiórków kokosowych
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi formy posmarować masłem. Ciasteczka rozdrobnić w blenderze, wymieszać z wiórkami, dodać masło i połączyć. Otrzymaną masa wyłożyć dno tortownicy.
masa serowa:
500 g twarogu
150 ml mleka skondensowanego słodzonego
200 ml mleka kokosowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 puszka ananasa
4 jajka
Plastry ananasa odsączyć i zmiksować w blenderze na puree. Twaróg utrzeć z mąką i mlekiem skondensowanym. Następnie wbijać kolejno po jednym jajku. Kiedy masa dobrze się połączy wlać mleko kokosowe oraz puree z ananasa. Wymieszać. Całość przelać do formy i piec w 180 ° C przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120 ° C i piec kolejne 100 minut.
wierzch:
300 ml śmietany 12% lub 18%
50 ml mleka skondensowanego słodzonego
Śmietanę połączyć z mlekiem skondensowanym. Po upieczeniu sernik wysunąć z piekarnika i posmarować wierzch śmietaną z mlekiem skondensowanym. Wsunąć do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wyjąć z formy, udekorować plastrami ananasa i podawać.
Smacznego! :)
Sernik inspirowany przepisem z Kwestii Smaku
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/11/sernik-pina-colada.html