ßßß Cookit - przepis na Sernik czekoladowy z nutą cynamonu

Sernik czekoladowy z nutą cynamonu

nazwa

Wykonanie

Składniki
Masa serowa:
1,2 kg twarogu sernikowego*
200 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
300 g słodzonej ciemnej czekolady - deserowej
200 g śmietanki 36%
2 łyżki gorzkiego kakao
Spód:
200 g kruchych ciasteczek kakaowych
30 g masła
1,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno formy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i cynamonem. Masą wyłożyć na spód formy i dokładnie uklepać.
Ser zmiksować z cukrem, wanilią i mąką. W oddzielnej misce, przez 1 minutę, ubijać jajka, następnie wmiksować je w masę serową. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej razem z kakao, dodać do masy serowej i zmiksować. Na koniec dodać śmietanę i zmiksować do połączenia się składników.
Masę wyłożyć na spód i piec przez 60 minut. Studzić stopniowo. Schłodzić w lodówce bez obręczy przez całą noc.
Wskazówki
* Ten sernik pieczemy z twarogu sernikowego, gotowego, zmielonego (można połączyć pół na pół z mascarpone). Nie polecam zmielonego twarogu kupionego na wagę. Jest za kwaśny na połączenie go z czekoladą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_czekoladowy/przepis.html