Wykonanie
Składniki12 sztuk4 średnie
marchewki (2 szklanki startej)1 i 1/2 szklanki
mąki1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliprzyprawy w proszku: 1 łyżeczka
cynamonu, 1/2 łyżeczki
imbiru, 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej3/4 szklanki
oleju roślinnego3 duże
jaja lub 4 mniejsze1 szklanka
brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiLukier:1 i 1/4 szklanki
cukru pudru3 łyżeczki drobno startej skórki z
pomarańczy2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z
pomarańczyDekoracja -
marchewkowe rurki, około 15 sztuk:1 duża i gruba
marchewka1 szklanka
wody1 szlanka
cukruPotrzebna będzie:blaszka do muffinów z wgłębieniami wyłożona 12 papilotkami lub jednorazowy zestaw papierowych foremek do pieczenia muffinów (2 x po 6 papilotek)obieraczka do warzyw (
ziemniaków)papier do pieczeniaPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni, kratkę metalową umieścić w jego środkowej części.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
solą oraz z
przyprawami.W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach):
olej,
jajka,
cukier, tartą
marchewkę, ekstrakt z
wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z
mąki.Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek
ciastka będzie czysty).W międzyczasie przygotować
lukier: wymieszać
cukier puder ze skórką i 2 łyżkami soku z
pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję lukru.
Ciasteczka wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wyłożyć (wciąż w papilotkach) na kratkę do całkowitego ostudzenia. Jak trochę przestygną wierzch
ciasteczek maczać w lukrze i dekorować rurkami z
marchewki (sposób przygotowania - poniżej). Podawać jak
lukier nieco zastygnie.
Marchewkowe rurki:
Marchewkę umyć i oskrobać. Obierać cienkie i długie warstwy
marchewki obieraczką do warzyw. Wybrać około 15 najładniejszych i najszerszych pasków.Zagotować
wodę z
cukrem, mieszając aż
cukier się rozpuści. Dodać paski
marchewki i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Przelać przez sitko i pozostawić na nim
marchewki na 15 minut.Piekarnik nagrzać do 105 stopni. Paski
marchewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 30 minut aż będą suche, ale jeszcze możliwe do formowania. Nie wyłączać piekarnika.Nawijać paski
marchewki na koniec drewnianej łyżki formując je w spiralki. Zdejmować z łyżki i układać z powrotem na blaszce łączeniem do
spodu. Piec przez 30 do 45 minut, wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego ostudzenia.