ßßß
Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku . Autorka napisała, że jest to porcja na 12 sztuk, mi używając silikonowych foremek wyszło 18 muffinek. Babeczki wyszły idealne, są pulchne i przepyszne.Składniki:2 szklanki startej marchewki (ok. 4 sztuk)1 i 1/2 szklanki mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli3/4 szklanki oleju4 jajka1 szklanka brązowego cukru1 łyżeczka aromatu waniliowegoprzyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejLukier:sok z jednej cytryny + starta skórkaok. 1 1/2 szklanki cukru pudruWykonanie:Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawyW drugiej misce wymieszać jajka z cukrem, następnie dodać olej, startą na grubych oczkach marchewkę i aromat waniliowy. Ww. składniki wymieszać za pomocą łyżki z mąką i przyprawami.Masę przełożyć do silikonowych foremek lub formy na muffinki i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec przez 25 min. (patyczek włożony w środek babeczki musi być suchy i czysty). Zanim nałożymy lukier muffinki musza przestygnąć.Wykonanie lukru:Skórkę i sok z cytryny wymieszać z cukrem na jednolitą masę. Masa nie może być za rzadka ani za gęsta, w zależności od konsystencji możemy dodać więcej cukru lub soku z cytryny.Smacznego