Wykonanie
0admin
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów0Mazurek różanyMazurek różanyMazurek z
konfiturą z
płatków róży.Dla mnie
konfitura z
płatków róży ma bardzo tajemniczy i oryginalny smak. Polecam też
herbatę z kilkoma
płatkami róży oraz naleśniki z
konfiturą z
płatków. W sklepach oprócz
konfitury z
płatków róży (8.99 zł), dostępna jest również
konfitura z
owoców róży. Ja w swoim mazurku zmieszałam obydwa rodzaje
konfitur, ale najlepiej użyć
konfitury jednego rodzaju, najlepiej
konfiturę z
płatków róży, delikatniejszą w smaku i bardziej wyrafinowaną. Producent
polskich konfitur i
przetworów z róży: www.polskaroza.plSkładnikiCiasto:250 g
mąki pszennej180 g
masła80 g miałkiego
cukru4
żółtkaMasa różana:1 słoik
konfitury z
płatków róży 330 g1/2 szklanki
cukru pudru4 łyżki
soku z cytrynylukier do dekoracji (gotowy, w tubce)PrzygotowanieRozcieram
masło z
cukrem, dodaję ugotowane na twardo
żółtka,
mąkę i 2 łyżki chłodnej
wody. Szybko zagniatam ciasto, formuję kulę, owijam folią i wkładam na 2 godziny do lodówki.Rozwałkowuję na cienki placek, około 5 mm grubości.
Ciastem wykładam formę (37 cm x 22 cm) posmarowaną
masłem i oprószoną
bułką tartą. Z resztek ciasta roluję wałeczki i układam na spodzie w szachownicę. Ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. Piekę na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez około 20 minut). Studzę.W kwadraty szachownicy wkładam po łyżeczce
płatków róży z konfitury (odsączonych). Resztę
konfitury (około połowy słoiczka) podgrzewam z
cukrem pudrem i
sokiem z cytryny. Mieszam aż powstanie jednolita masa. Studzę i wykładam na posmarowany
konfiturą spód mazurka. Dekoruję kleksami z lukru.