Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja w tym roku stawiam głównie na mazurki i babki, które będą zdobić mój wielkanocny stół. Oczywiście sernik też się pojawi, ale wykorzystam sprawdzony przepis i upiekę pewnie mój ulubiony sernik z crème brûlée, ale na jakimś innym spodzie. Dla tych, którzy, tak jak ja, lubią mazurki mam przepis na kolejny. Dosyć popularny, bo z różą, ale o dziwo nie miałem okazji kosztować go wcześniej.ciasto:100 g zimnego
masła50 g
cukru pudru150 g
mąki1
żółtkoSuche składniki przesiać do miski, dodać zimne, posiekane
masło i wyrabiać robotem z hakiem do momentu, aż powstanie kruszonka. Na koniec dodać żółto i mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć w kulę, zagnieć w dłoniach. Całość zawinąć w folię spożywczą i schłodzić mocno w zamrażarce. Przygotowane ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, oprószonym
mąką, na prostokąt o wymiarach ok. 20 cm x 35 cm. Z resztek ciasta wykonać prostokątną
ramkę lub wałeczki, a z nich warkocz, ułożyć na kruchym spodzie. Piec w 200 º C przez ok. 20 minut. Pilnować aby się nie przypalić. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Przygotować nadzienie.nadzienie:kilka łyżek
konfitury różanej3-4 łyżki kremówki 36%1-2 łyżki
soku z cytryny (opcjonalnie)
Konfiturę zmiksować blenderem na gładko. Kremówkę ubić na sztywno. Na koniec dodawać stopniowo po 1 łyżce zmiksowanej
konfitury sprawdzając smak. Na koniec dodać ok. 1-2 łyżki
soku z cytryny. Otrzymaną masę wyłożyć na wystudzony spód i udekorować
płatkami dzikiej róży.Smacznego! :)