Wykonanie
SkładnikiCiasto kruche:150 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej50 g
cukru150 g zimnego
masła1
jajkoMasa z
masła orzechowego:250 ml
śmietanki kremowej 36%1/2 szklanki
cukru trzcinowego1 szklanka
masła orzechowego (gotowego lub podwójna porcja z tego przepisu)szczypta
soli morskiejPolewa czekoladowa:125 ml
śmietanki kremówki 30% lub 36%2 łyżki
cukru100 g
gorzkiej czekoladyDo dekoracji:gotowe
bezy posypane przez sitko
cynamonemsłone
orzeszki ziemne w karmelu, gotowe lub własne (czytaj przepis obok)PrzygotowanieCiasto kruche:Formę o wymiarach około 33 cm x 26 cm posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.Przesiać
mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać
cukier i pokrojone na kawałeczki zimne
masło. Miksować mieszadłem miksera lub siekać nożem na desce składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać
jajko i zagnieść szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dolepić brakujące miejsca. Z resztek ciasta uformować rant i odcisnąć na nim ząbki widelca. Spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec przez około 18-20 minut na złoty kolor.Masa z
masła orzechowego:Do rondelka wlać
śmietankę i wsypać
cukier, mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut aż masa nieco zgęstnieje (może się pienić podczas gotowania), mieszać od czasu do czasu. Odstawić z ognia, ostudzić, następnie zmiksować z
masłem orzechowym oraz
solą.
Polewa czekoladowa: Zagotować
śmietankę razem z
cukrem, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki
czekoladę i wymieszać do roztopienia. Odstawić do wystudzenia i zgęstnienia.
Orzeszki ziemne w karmelu: 1/2 szklanki
solonych orzeszków ziemnych zrumienić na suchej patelni, wlać 2 łyżki
śmietanki kremowej i wsypać 2 łyżki
cukru. Podgrzewać mieszając od czasu do czasu aż orzeszki obkleją się gęstniejącą
śmietanką. Zdjąć z patelni, obsypać
brązowym cukrem i gruboziarnistą
solą.Na kruchym spodzie rozsmarować masę z
masła orzechowego, wierzch polać
polewą czekoladową. Udekorować bezikami w
cynamonie i
orzeszkami ziemnymi w karmelu.WskazówkiMożemy użyć gotowego lub własnego
masła orzechowego oraz gotowych lub domowych
orzeszków ziemnych w karmelu.Jeśli robimy własne
masło orzechowe odłóżmy pół szklanki orzeszków i zróbmy z nich własne
solone orzeszki w karmelu do dekoracji mazurka.Do masy z
masła orzechowego zamiast
śmietanki i
cukru możemy użyć słodzonego
mleka skondensowanego i gotować go krócej, około 15 minut.