Wykonanie
To ciasto tylko z pozoru wygląda niewinnie i anielsko. W rzeczywistości skrywa w sobie małego
ostrego diabełka w postaci
papryczki chilli. Dodatkowego smaczku dodaje
sól morska oraz
solone orzeszki ziemne.Składniki:-300g
gorzkiej czekolady (u mnie Klasyczna Gorzka z Goplany)-250g
masła-3
jajka-150g ciemnego
cukru muscavado-2 łyżki
mąki pszennej-2 łyżki ekstraktu
waniliowego-1/2 szklanki posiekanych
orzeszków ziemnych solonych-1 mały strączek
papryczki chilli (lub mniej według upodobania)-gruba
sól morska do posypania (ok. 1/2 łyżeczki)
W rondelku roztapiamy razem
masło oraz
czekoladę, odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka ubijamy lekko z
cukrem oraz ekstraktem
waniliowym. Dodajemy rozpuszczone
masło i
czekoladę, chwilę miksujemy. Papryczkę przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i bardzo drobno kroimy. Umieszczamy w miseczce wraz z posiekanymi orzeszkami, dodajemy
mąkę i mieszamy. Wsypujemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Blaszkę (u mnie 23x23cm) smarujemy
masłem i oprószamy
mąką. Wylewamy ciasto. Posypujemy odrobiną
soli morskiej i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 35-40 minut.
Smacznego!