ßßß Cookit - przepis na Karmelowe Brownie z orzeszkami ziemnymi i solonym karmelem

Karmelowe Brownie z orzeszkami ziemnymi i solonym karmelem

nazwa

Wykonanie

Składniki
Brownie:
200 g gorzkiej czekolady 70%
200 g masła
3 jajka
200 g drobnego cukru
120 g mąki
Masa karmelowa:
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
szczypta soli morskiej
250 g sera mascarpone
Polewa karmelowa:
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
szczypta soli morskiej
Oraz:
200 g solonych i prażonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie
Małą blaszkę o wymiarach ok 20 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Brownie: piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, uważając aby nie podgrzać za bardzo masy, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez ok. 25 minut. Ostudzić.
Masa karmelowa: Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania przez kilka minut aż cukier stanie się brązowy i skarmelizowany. Wówczas wlać śmietankę kremówkę i mieszać do rozpuszczenia się kryształków cukru. Gotować jeszcze przez ok. 7 minut aż masa zgęstnieje. Dodać sól, połowę roztłuczonych w moździerzu orzeszków ziemnych i dokładnie ostudzić.
Mascarpone chwilę pomiksować w oddzielnej misce (aż zwiększy dwukrotnie objętość) a następnie zmiksować z ostudzoną masą karmelową. Wstawić do lodówki.
Polewa karmelowa: przygotować jak powyżej masę karmelową do momentu dodania soli (włącznie).
Ostudzone brownie przekroić w poprzek na 2 blaty. Delikatnie odłożyć górny blat, a na dolnym rozsmarować połowę masy karmelowej. Przykryć drugim blatem i rozsmarować drugą połowę masy karmelowej. Polać polewą karmelową i posypać resztą posiekanych orzeszków.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/brownie/karmelowe_brownie/przepis.html